Milutinu Ž. Pavlovu uručena nagrada „Nebojša Devetak“

Dobitniku prvog književnog priznanja koje nosi naziv „Nebojša Devetak“, a dodeljuje ga Narodna biblioteka „Danilo Kiš“, za najbolji književni prilog u časopisu „Trag“, Milutinu Ž. Pavlovu sinoć je svečano uručena ova nagrada.

Prema rečima Saše Radojčića, predsednika žirija, u pitanju je nov format nagrade, inovativan, i po tome će biti vrlo privlačan za autore da šalju svoje rukopise redakciji „Traga“. Već sa svojim prvim dobitnikom, koji je visoko pozicioniran u literarnim krugovima, visoko je podignuta lestvica za naredne laureate, smatra Radojčić.

„Dodelom nagrade za najbolji prilog u „Tragu“ u toku jedne godine, postignuta je prava i dobro nađena mera za nagradu koja nosi ime Nebojše Devataka. Sve drugo bi bilo pretenciozno.  Iako je teško poverovati da se Nebojša preselio u uspomenu, a njegovo ime u navodnike“, kazao je pesnik Đorđo Sladoje, jedan od članova žirija.

Odluku je žiri doneo jednoglasno. Kako je još naznačeno, Pavlov se oprobao i uspeo u svim književnim žanrovima baš kao i Devetak, koji je pisao poeziju, prozu, eseje i druge žanrove. Nagradu je uručila Milijana Radovanović, direktorka NB „Danilo Kiš“ koja je rekla da je nagrada došla spontano, ali i kako bi se sačuvala uspomena na nedostajućeg kolegu i radnika ove ustanove, te zahvalila lokalnoj samoupravi, kao osnivaču, na razumevanju za podsticanje kulturnog života u opštini Vrbas.