Vrbas ugostio srpsko-ruska društva – Održan svečani godišnji koncert

Udruženje „Rod“, koje se u opštini Vrbas zanima razvojem srpsko-ruskih odnosa, bilo je domaćin još jednog okupljanja takvih društava iz više opština Republike Srbije i iz Republike Srpske. Tim povodom u bioskopu „Jugoslavija“ održan je i koncert na kom su „zvezde večeri“ bile mlade polaznice Studija plesa „Monmiraž“ koji od nedavno kroz svoju sekciju deluje u Vrbasu, a sedište mu je u Subotici. Osim plesačica ovog studija iz Subotice i Vrbasa, na koncertu su učestvovali kantautor Aleksandar Toković, kao i i đaci osnovnih škola „Svetozar Miletić“ i „20. oktobar“, dve gradske škole u kojima se uči ruski jezik.

Pre koncerta, predsednik opštine Milan Glušac imao je sastanak sa Aleksandrom Konanihinom, prvim savetnikom Ambasade Ruske Federacije u Beogradu. Glušac je upoznao gosta sa delovanjem opštine Vrbas i Udruženja „Rod“ na povezivanju sa subjektima iz Rusije, među kojima se ističe  grad Kostroma sa kojim je opština Vrbas pobratim.

„Prenosim vam pozdrave ambasadora Čepurina, čija je poseta Vrbasu bila u planu, ali je odložena zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji. Ambasador je izrazio želju da poseti Vrbas nakon januarske posete našeg predsednika Putina Beogradu i on će uskoro biti gost vašeg grada. Mi smatramo Vrbas bratskim gradom i želim da vas uputim na povezivanje sa Ruskim domom, Ruskim humanitarnim centrom i Ruskom školom u Beogradu, sa kojima bi opština Vrbas mogla da proširuje saradnju“, istakao je Aleksandar Konanihin, savetnik ruskog ambasadora.

U Vrbasu je takođe osnovano i kordinaciono telo i izabrani su rukovodoici koji će u naredne četiri goditi usmeravati koordinisan rad društava srpsko-ruskog prijateljstva. Dr Valentina Čizmar prezentovala je rad Udruženja „Rod“ i monografiju koju je Udruženje objavilo povodom obeležavanja deset godina postojanja.