Vrbašanima predstavljena „Oklevetana književnost“ Borisa Bulatovića

Boris Bulatović predstavio je svoju novu knjigu “Oklevetana književnost” publici u Narodnoj biblioteci “Danilo Kiš”. Na promociji je sem autora reč imao i Ljubiša Despotović, stručni saradnik Instituta za političke studije iz Beograda. Despotović je rekao da je Boris Bulatović ovom knjigom uradio ogroman posao za srpsku nauku, kulturu i književnost, te da je kao i sve što je poslednjih decenija u Srbiji čestito i vredno, učinio pojedinac, a ne institucije.

“Knjiga analizira zapadnu nauku i medije u kojima se u poslednja dva veka sporovodi ideologizacija srpske književnosti. Time se stvara negativna slika o srpskoj književnosti, u skladu sa geopolitičkim interesima Zapada. Ona se sprovodi na geopolitičkom stereotipu da su Srbi politički oponenti Zapada i ruska ispostava na Balkanu, te da je i sva njihova književnost velikosrpska i hegemonistička i samo deo propagandne mašinerije u službi politike”, rekao je Despotović.

Konkretnije je o svojoj analizi, na kojoj je radio deset godina, govorio sam autor. Predstavio je dokaze podvrgavanja srpske književnosti često nekritičkoj instrumentalizaciji i relativizaciji.

“Naša književnost se u stručnoj javnosti Zapada i ne tretira kao književnost i odbacuje se njena umetnička vrednost, pošto se doživljava kao politički pamflet u službi hegemonizma. Čak se i kapitalni pisci, poput Njegoša, Pavića, Ćosića ili Andrića, i njihova magistralna dela, stigmatizuju i kriminalizuju i u njima pronalaze koreni genocidnih težnji. Relativizacijom utemeljenih književnih imena, utiče se na moderne srpske pisce i formira princip političke podobnosti po kojem su oni poželjni samo ako pišu sa pozicije autošovinizma”, zaključio je Bulatović.

Boris Bulatović rođen je 1981. godine. Uporedo je završio studije na Filozofskom fakultetu, na katedri za srpski jezik i književnost, gde je potom i doktorirao, kao i studije inženjerskog menadžmenta na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Dobitnik je Oktobarske nagrade opštine Vrbas.