Rukometni turnir „Drago Jovović“ – Otkrivena bista sportskoj legendi

U okviru VII memorijalnog turnira „Drago Jovović“, sinoć otpočelog u Vrbasu, na platou ispred Centra za fizičku kulturu, koji nosi ime ovog proslavljenog sportiste, otkrivena je i bista Draga Jovovića. Svečanom otkrivanju biste prisustvovali su članovi porodice Jovović, prijatelji i kolege pokojnog Draga Jovovića, kao i predstavnici lokalne samouprave, brojni sportisti i drugi građani. Bista je rad vajara Ljubisva Srdanovića, a inicijator njenog postavljanja bilo je Zavičajno udruženje Golijana iz Vrbasa.

„Ovogodišnji memorijalni turnir obeležiće ovo veliko umetničko delo, bista Draga Jovovića, koja će ukrasiti ovaj prostor  i predstavljati duh ovog velikana. U analima jugoslovenskog sporta njegovo ime trajno je upisano velikim slovima kao vrhunskog rukometaša, reprezentativca i kapitena Olimpijske reprezentacije Jugoslavije. Mladi naraštaji kao i sportisti imaju se na koga ugledati. Kao potomak epskog heroja, popa Mila Jovovića, nasledio je plemenitost,  hrabrost i neustrašivost, što je uneo u svoje nezeboravne igre širom sveta. Porodica Jovović i svi Golijani ponosni su na ovog velikana“, rekao je  Branislav Perović, predsednik Zavičajnog udruženje Golijana.

Perović se zahvalio pokrovitelju turnira, Milutinu Perunoviću, Rekreativnom centru, kao i lokalnoj samoupravi, AD „Sava Kovačević“, Rukometnom Savezu Vojvodine, vajaru Srdanoviću i drugima.  Odlukom SO Vrbas kao osnivača ustanove, Centar za fizičku kulturu nosi ime Draga Jovovića od jula 2006. godine.

„Bistu našem istaknutom sugrađaninu, Dragu Jovoviću, možda smo mogli postaviti i ranije, ali mislim da nikad nije kasno da se još jednom setimo ove legende rukometa, koji je svetom proneo slavu rukometa, Jugoslavije i Vrbasa“, istakao je  Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.



Borba za treće i četvro mesto, kao i finale turnira održavaju se danas popodne, a nadmeću se rukometni klubovi "Spartak Vojput" Subotica, "Jugović" Kać, "Novi Beograd" iz Beograda i domaćin "Vrbas Petrol".