„Pozovi komšiju u muzej“ – Novi poduhvat Gradskog muzeja Vrbasa

Gradski muzej Kulturnog centra Vrbasa pokrenuo je veliku akciju „Pozovi komšiju u muzej“ u kojoj će se tokom cele godine na mesečnom nivou birati i smenjivati partneri ove ustanove na projektu promocije muzejske postavke i aktivnosti koje Gradski muzej, kao najmlađa kulturna institucija u opštini Vrbas, organizuje.

„Programske aktivnosti u okviru akcije ‘Pozovi komšiju u muzej’ osmišljene su za grupe koje žive i rade u blizini muzeja sa ciljem upoznavanja, razmene zajedničkih interesovanja, potreba i mogućnosti, unapređenja rada muzeja, upoznavanja muzejske delatnosti i prošlosti Vrbasa, upoznavanja, negovanja i širenja narodnih običaja, poboljšanja dobrosusedskih odnosa, prevazilaženja eventualnih nesuglasica, negovanja tolerancije, multikonfesionalnosti, multikulturalnosti i sličnog“, istaknuto je prilikom predstavljanja akcije.

Javnosti je predstavljen i prvi broj Novina muzeja, polugodišnjaka koji će od sada redovno donositi izveštaje o realizovanim aktivnostima Gradskog muzeja i planiranim programima za naredne mesece. 

Priliku da se prvi upoznaju sa idejom i novim projektom Gradskog muzeja imali su predstavnici osnivača ustanove, opštine Vrbas, i predstavnici medija, koji su tako dobili priliku da budu „prve komšije muzeja“ koje su se uključile u akciju. Milana Glušca, predsednika opštine Vrbas, i Marjanu Maraš, predsednicu Skupštine opštine, zajedno sa saradnicima, sa planovima je upoznala Vesna Grgurović, viši kustos u Gradskom muzeju, koja je sa svojim saradnicima u muzeju i Kulturnom centru pokrenula akciju „Pozovi komšiju u muzej“.

„Akcija je potekla iz ideje da najčešće u mesec maj veoma zgusnute muzejske aktivnosti, rasporedimo na celu godinu i tako snažnije udahnemo život Gradskom muzeju. U ovom mesecu događaju se i druge za naš grad važne manifestacije, i bilo je potrebno publici omogućiti da imaju kvalitene sadržaje i u drugim delovima godine. Imamo plan za prvu polovinu godine i od februara do juna partneri Gradskog muzeja biće, redom, JKP „Кomunalac“, Dom zdravlja „Veljko Vlahović, Hotel „Bačka“, Osnovna muzička škola Vrbas i Crveni krst i Gerontološki centar Vrbasa. Otvoren poziv stoji za sve druge ustanove, organizacije, preduzeća, udruženja, klubove, škole, vrtiće, i to ne samo iz našeg grada i opštine, već i iz susednih opština Srbobran, Кula i drugih. Uvereni smo da ova vrsta partnerstva može da doprinese razvoju kulturnog života u Vrbasu“, rekla je viši kustos Grgurović.