Tribina u Vrbasu – „Predkancerozna stanja i faktori rizika“

„Predkancerozna stanja i faktori rizika“ bio je naziv tribine održane u Aneks sali Centra za fizičku kulturu, a čije održavanje su podržali lokalni Savet za zdravlje, opština Vrbas i javne zdravstvene ustanove koje deluju u našoj opštini. Gost predavač bio je dr Mladen Prvulović, predsednik Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka.

„Akcenat ovog predavanja je na svim aspektima rane dijagnostike i na tome šta uslovljava nastanak raka. U razvoju ove bolesti učestvuju brojni činioci, počev od ishrane, fizičke neaktivnosti, pa sve do pojedinih lekova i supstanci koje se nalaze u našoj okolini, a kancerogene su. Posebno ćemo istaći koje mogućnosti postoje da se kancer otkrije u ranoj fazi, jer su onda u većini slučajeva veće mogućnosti i za izlečenje“, rekao je dr Prvulović, specijalista onkolog.

Tokom svog predavanja ovaj eminentni medicinski stručnjak upravo se osvrnuo na svetske i domaće pokazatelje koji govore o broju obolelih, ugroženim kategorijama i najčešćim oblicima kancera kod nas i u svetu. Populacija najčešće oboljeva usled okolnsti kao što su alkoholizam, pušenje, nezdravi stilovi života, a najčešće se oboljeva od raka pluća, dojke i grlića materice, prostate i debelog creva. Stoga su na ovu temu svoja iskustva i znanja sa prisutnima podelili i lekari vrbaskog Doma zdravlja, Snežena Antonjak i Roberta Hulali, kao i radiolog dr Vesna Dojčinov iz Opšte bolnice Vrbas.

Na ovoj tribini posetioci su pozvani i da se odazovu na preventivne preglede koji će biti održani u OBV, 17. marta od 8 do 14 časova kada će se besplatno vršiti ultrazvučni ginekološki pregledi, ultrazvuk dojke i mamografski pregledi. Ginekološki pregledi 23. marta od 8 do 15 časova biće obavljani i u DZ „Veljko Vlahović“ u Dispanzeru za žene.