Ministar Nedimović obišao poljoprivredno gazdinstvo u Kucuri

Ministar poljoprivrede u Vladi RS Branislav Nedimović, posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Vladimira Kopčanskog iz Kucure, jednog od najuspešnijih poljoprivrednika u ovom mestu, koji je iskoristio subvencije države za unapređenje proizvodnje.Tom prilikom ministar Nedimović je istakao značaj edukacije poljoprivrednika i upoznao šta mogu od države da očekuju u narednom periodu.

„Jedan od najvećih problema je edukacija. Ljudi ne znaju šta im je sve na raspolaganju. Srećom, u Kucuri imamo primere dobre prakse, između ostalog i ovog domaćina koji je koristio subvencije, a dobar glas daleko se čuje. Sledeće nedelje krećemo sa subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike i važno je da sve to znaju na vreme. Moj posao i jeste da to objasnim ljudima, kako bi imali saznanja o tome šta Ministrastvo priprema.  Trudimo se da sva sredstva koja odobrimo odu u poljoprivrednu proizvodnju, a ne u potrošnju. A od ove godine imamo alate, poput integrisanog sistema, kojima možemo da kontrolišemo bukvalno svaku parcelu“, rekao je ministar.

U društvu ministra bio je i predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac. „Najbolji vid saradnje je da ministar ili državni sekretar obiđe naše poljoprivrednike i najavi šta ih čeka u narednom periodu kako bi mogli da pripreme neophodnu dokumentaciju. I tako ostvare svoja prava.  U opštini Vrbas imamo oko 30.000 hektara obradivih površina i to zemlje najboljeg kvaliteta. Oko 5.500 hektara državnog zemljišta izdato je već u prvom krugu, očekuje nasdrugi krug. S ministrom smo razgovarali i na tu temu. Vrednost zemljišta veća je nego u drugim susednim opštinama što je automatski i veći prihod za lokalnu samoupravu, ali i za Republiku Srbiju“, istakao je Glušac.

Domaćin ovog poljoprivrednog gazdinstva, Vladimir Kopčanski, rekao je da je više puta koristio  subvencije države. „Koristili smo dosta subvencije za mašine. Sada povećavamo proizvodnju kroz obradive površine. Nadamo se da ćemo proći na konkursima kada su u pitanju mere za kupovinu zemlje. Tako da nećemo zavisiti od zakupa. Sada obrađujemo 300 hektara, od čega je gotovo polovina u našem vlasništvu. Krediti su mnogo povoljniji nego što su bili pre“, rekao je Kopčanski.