Goranu Labudoviću Šarlu nagrada “Zlatna sova“

Goran Labudović Šarlo, pisac iz Vrbasa, dobitnik je nagrade “Zlatna sova“ za rukopis romana “Vetruška u danima neba“ na konkursu Zavoda za udžbenike u Istočnom Sarajevu. Žiri u sastavu prof. dr Jovan Delić, dr Dragana Bedov i dr Željka Pržulj bio je jednoglasan.

U obrazloženju odluke prof. dr Jovan Delić istakao je da na prvi pogled linearnu priču čine dva značajna toka, vremenski udaljena, ali idejno, emotivno i motivski prožeta i isprepletena. Simboličkog naslova, roman, Vetruška u danima neba, predstavlja bezvremenu i duboko ljudsku priču koja je uvijek prisutna u životima onih koji nisu spremni da prihvate materijalno kao jedini pokretački motiv i da lični interes zamijeni opšte dobro.

Roman obuhvata dva toka, dve životne priče, jedne koja ide unatrag i druge u napred, a obe svom neumitnom kraju prepletene raznim željama, ciljevima i interesima koji počesto nisu saglasni moralnim i vrednosnim principima koji se, po svemu sudeći, vekovima nisu menjali.

U izjavi za ‘’Bačka press’’ Labudović je rekao: Iznenađen sam ovom nagradom i zaista duboko zahvalan žiriju na ovom značajnom priznanju. Priču o nadanjima i radu inženjera Jozefa Kiša prilikom izgradnje Velikog kanala sa dozom istorije i dozom fikcije prepustio sam samoj priči koja me vodila. Reč je, ukratko, o ‘’tragediji genija’’ među nama ovakvi kakvi smo.