Sadržajni programi na Festivalu u čast novog hleba u Vrbasu

U Vrbasu je u organizaciji KUD „Karolj Sirmai“ održana kulturno-umetnička manifestacija „U čast novog hleba“. Celodnevni program obuhvatao je Festival mađarske kuhinje i tradicije ispred prostorija ovog Društva u parku u centru Vrbasa. Bilo je postavljeno više štandova na kojima su nuđene knjige, ručni radovi i suveniri, tradicionalna jela i poslastice.

Uslediilo je i zvanično otvaranje manifestacije na kom su se prisutnima obratili Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivedu, vodoprivredu i šumarstvo, Karolj Valka, predstavnik Saveza Vojvođanskih Mađara, Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas i Marija Paroci, predsednica KUD „Sirmai Karolj“. Nastupila su i kulturno-umetnička društva i umetnici iz Bačke Topole, Feketića, Temerina, Kule, Vrbasa i drugih mesta. 

Tokom poslepodneva program je obuhvatio i defile učesnika od prostorija Društva do Rimokatoličke crkve u Vrbasu gde je održana svečana misa i osveštanje novog hleba. Obeležavanje je nastavljeno uz večeru i bal u holu CFK „Drago Jovović“. Ova manifestacija okrenuta je očuvanju tradicija Mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini i negovanju folklora i običaja koji se prenose sa kolena na koleno.