Otvorena izložba radova Milijane Radovanović u Likovnoj galeriji KC Vrbas

Slike Milijane Radovanović, akademske slikarke iz Vrbasa, biće narednih nedelja izložene u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbas. Izložba je zvanično otvorena u prisustvu autorke koja je pozdravila prisutne i približila im svoj rad i stvaralaštvo. U muzičkom delu nastupio je Marko Aleksić, a okupljenoj publici, prigodnim rečima i stihovima, obratio se i književnik Branislav Zubović.

Budući da, kako je pojašnjeno, živimo u vremenu sve bržeg tehnološkog razvoja, u našoj vizuelnoj sferi nalazi se sve više informacija, kojima smo i doslovno bombardovani. Takva realnost poslužila je Milijani Radovanović kao neiscrpni izvor inspiracije da probere segmente i da posmatra, beleži i uočava fragmente slika i predstava gde je uvek u fokusu žena.

„Slikajući ove ženske likove, umetnica u potrazi za sopstvenim bićem rađa izmaštanu realnost, stvara nove heroine/idole, dok kolorit neutralne pozadine žustro slikanih sivih i plavih tonova nagoveštava hladnoću i surovost situacija i okolnosti iz kojih treba da se uzdignu“, zapisala je o ovim radovima Slavica Popov.  Za svoju postavku Radovanović kaže da bi jedan od njenih naziva mogao da glasi i „Hronika ekspresivnog nostalgičara“.

„Umetnost je inicijalna kapisla za svaki početak stvaranja i svaku akciju. Stanje duše i unutrašnji puls koji traži svoj oblik  – u melodiju, u sliku, u crtež, književnost, ples. Ovo  mi je sedamnaesti put pred publikom a sa radovima koji su prošli što sito vremena,  što moj temperament. Iza mnogih od ovih slika kriju se druge slike srodne ili potpuno suprotne od onih finalnih“, kazala je između ostalog autorka na otvaranju izložbe.

Milijana Radovanović rođena je u Raški 1974. godine. Diplomirala je na Akademiji umetnosti, smer slikarstvo, u klasi profesora Jovana Rakidžića i crtanje u klasi Branke Janković Knežević i Milana Blanuše. Radila je kao profesor likovne kulture u osnovnim školama kulske i vrbaske opštine. Od 2014. je i diplomirani bibliotekar, zaposlena u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“ u Vrbasu, u kojoj obavlja dužnost direktora. Samostalno je izlagala 17 puta u Bačkoj Palanci, Kragujevcu, Vrbasu, Novom Sadu, Beogradu, Budvi, Pančevu, Rumi, Somboru, Kuli. Izložba slika ove autorke otvorena je do 20. septembra.