Vrbas obeležio 75 godina od oslobođenja i Dan opštine – Dodeljene Oktobarske nagrade

Na 75. godišnjicu od oslobođenja Vrbasa, u Vrbasu je nizom svečanosti obeležen Dan opštine. Rukovodstvo opštine i opštinskog udruženja boraca, položilo je vence na Gradskom groblju, zatim na Spomeniku borcima poginulim u ratovima od 1990. do 1999. godine, te na Spomenik Crvenormejcima palim u borbama za oslobođenje Vrbasa oktobra 1944. godine.  Ispred Spomenika palim borcima u centru Vrbasa, vence i cveće položilo je dvadesetak delegacija, a okupljenima se obratio predsednik SUBNOR-a Vojvodine, Svetomir Atanacković, dok je Lazo Đokić iz Udruge antifašista Vukovara uručio zahvalnicu predsedniku OO SUBNOR-a Vrbas, Veljku Miloviću. 

Svečanoj sednici u Bioskopu „Jugoslavija“  osim odbornika i lokalnih zvaničnika prisustvovali su i brojini gosti. Prisutni su bili predstavnici državnih i pokrajinskih organa vlasti, gradova i opština iz okruženja, gradova pobratima iz Crne Gore, Hrvatske i Mađarske, nacionalnih saveta Mađara, Rusina i Crnogoraca, predstavnici Ambasade Ukrajine i organizacija SUBNOR-a iz nekoliko gradova Vojvodine.

Sumirani su rezultati rada lokalne samouprave između dva oktobra, a dodeljene su i Oktobarske nagrade – dramskom umetniku Lazaru Ristovskom i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Kucura“.

Kako je obrazloženo od strane Odbora za dodelu oktobarske nagrade, Vatrogasno društvo iz Kucure postoji neperestano od 1930. godine. Od osnivanja, aktivno radi na preventivi nastanka požara i njihovom gašenju, angažuje se u svim vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama u cilju zaštite i spasavanja ljudi i imovine. Posebno je aktivno u vreme žetve. DVD „Kucura“ redovno učestvuje i u svim drugim akcijama u Kucuri, od održavanja puteva u zimskom periodu do akcija dobrovoljnog davanja krvi. Predsednik opštine, Milan Glušac je osim Vladi Kopčanskom, predsedniku DVD „Kucura“, nagradu dodelio i glumcu Lazaru Ristovskom, koga su predložili građani Ravnog Sela u kome je glumac rođen.

„Ova nagrada možde više pripada onima koji su zajedno sa mnom u projektu Ravno Selo Film Festivala. Znam da je nisam dobio samo za celokupan rad, nego je inicirana i zbog naših napora da napravimo Dom kulture. Nadam se da će Festival potrajati i u godinama koje dolaze treba da se u njega uključe i okolna sela. Novi Dom kulture biće mesto otvoreno za sve, a trudićemo se da u njega dolaze kvalitetni programi, da decentralizacija kulture ne ostane samo ‘mrtvo slovo na papiru’. Mi smo se u tri protekle godine trudili da dovedemo najbolje glumce, reditelje i druge goste“, rekao je Ristovski zahvaljujući se na nagradi.

U svom obraćanju na svečanoj sednici Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, istakao je da opštinu u narednom periodu očekuje nekoliko projekata na poboljšanju infrastrukture, među kojima su rehabilitacije puteva, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija Opšte bolnice i nekoliko obrazovnih ustanova. Za najvažniji projekat naznačio je novu industrijsku zonu koja će se graditi kraj autoputa.