Sastanak Fokus grupe u Vrbasu – „Za čist kanal, bez otpadnih voda“

U Vrbasu je održan sastanak Fokus grupe za predstavnike poslovnog, javnog i civilnog sektora na temu upravljanja otpadnim vodama na potezu Velikog bačkog kanala od Crvenke do Srbobrana i na reci Krivaji od Bačke Topole do Srbobrana.

„Na ovom sastanku mi smo želeli da čujemo od poslovnih operatera u kakvom stanju su njihovi sistemi i prečistači i kakve su njihove namere u pogledu unapređenja ekoloških standarda i, eventualno, rokove u kojima bi mogli da dostignu te standarde. Želimo i da pokušamo da naše kapaciete usmerimo ka tome da im pomognemo, posebno kao profilisana civilna organizacija, koja ima puno kontakata sa proizvođačima najnaprednije opreme iz Regiona i Evrope za prečišćavanje otpadnih voda, neutralizaciju štetnih materija i neprijatnih mirisa. Takođe, želimo i da napravimo pritisak na donosioce odluka iz javnog sektora da razmotre trenutno stanje pravilnika, posebno o naknadama za ispuštanje voda“, kazao je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa, Ratko Đurđevac.

Učesnici su bili svi veći poslovni operateri na potezu zagađenja, zatim predstavnici resornog ministarstva, staratelji vodotokova, pokrajinska inspekcija, ekipa PPF programa EU za projekat čišćenja kanala kroz Vrbas, predstavnici civilnog društva iz Kule, Vrbasa, Srbobrana i Novog Sada, koji su otvoreno razgovarali o problemima zagađenja i mogućnostima njegovog zaustavljanja.