Uginuće ribe na kanalu kod Srbobrana (ni)je ekološka katastrofa?

Prilikom redovnog obilaska terena ribočuvara JVP „Vode Vojvodine“, na delu kanala kod Srbobrana u subotu ujutru uočena je veća količina raznovrsnih vrsta ribe koja pliva po površini vode, dok se u priobalnom delu kanala nalazila neodređena količina uginule ribe.

„Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ reagovala je odmah i obavestila o ovoj pojavi sve nadležne inspekcije i službe. Uzeti su uzorci uginule ribe poslati u laboratoriju Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad na ispitivanje. Više informacija o uginuću biće poznato nakon sprovedenih analiza. Ističemo da nema nagoveštaja o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi na kanalu kod Srbobrana. JVP „Vode Vojvodine“ će o ovom slučaju pravovremeno obaveštavati javnost“, navodi se u saopštenju. 

Sa druge strane, prema za sada nepotvrđenim informacijama, deo ove uginule ribe pojavio se u prodaji, pa se građanima ukazuje na oprez prilikom kupovine rečne ribe, posebno ako se nudi po izuzetno niskim cenama. Veterinarski inspektori su na terenu i nisu zabeležili takav slučaj.


Građani eventualne takve sumnje mogu da prijave na mejl inspekcije –  [email protected].


„Zamolila bih građane ako imaju bilo kakvo saznanje o prodaji mimo tržnica da nas izveste kako bi naši inspektori mogli da izađu na teren“, rekla je Olivera Ivkov, načelnica Veterinarske inspekcije za Južnobački okrug.