Održivost Prečistača otpadnih voda tema radionice održane u Vrbasu

U Vrbasu je održana radionica o budućim indikatorima i performansama JKP „Prečistač Vrbas-Kula“, kao operatera koji će obavljati tretman otpadnih voda opštine Vrbas i kanalizacija Kule i Crvenke. Razmotreni su razni aspekti održivog delovanja CPPOV, a kao najvažniji – uvođenje cene za otpadne vode. Planira se da preduzeću koje su zajednički formirale dve opštine, upravljanje Prečistačem bude predato na proleće iduće godine do kada se mora definisati i cena koja će korisnicima biti naplaćivana preko računa za vodu. Projekat je finansirala EU koja sprovodi i nadzor i čiji su eksperti bili učesnici radionice.

„Pokretanje ovog projekta i zajedničkog preduzeća teče u nešto izmenjenim okolnostima jer je poznato da smo za ovu namenu oformili regionalno preduzeće, prvo u Srbiji, i zakonska regulativa nije do kraja obradila ovu oblast. Zato je potrebno da pronađemo rešenja kako da to preduzeće, JКP ‘Prečistač Vrbas – Kula’, na održiv način upravlja sistemom. Potrebno je napraviti institucionalni sporazum između svih učesnika u ovom procesu, a posebno je važno, na čemu snažno insistira Evropska unija kao finansijer projekta izgradnje, da ceo sistem i nova usluga budu jasno predočena građanima, jer će ona morati da se plati i biće u budućnosti deo računa za vodu“, rekla je Sanja Vemić, FOPIP koordinator na uspostavljanju održivog upravljanja CPPOV.

Kako su istakli predsednici opština Kula i Vrbas, Damjan Milović i Milan Glušac, zaokruživanjem ovih procesa, se ekološki standardi obe opštine znatno unapređuju i omogućava čišćenje VBK.