Nagrada „Karolj Sirmai“ dodeljena književniku Milanu Miciću

Ovogodišnjem dobitniku književne nagrade „Karolj Sirmai“ Milanu Miciću sinoć je u vrbaskom Gradskom muzeju dodeljeno ovo renomirano književno priznanje. Književna nagrada „Кarolj Sirmai“ dodeljuje se svake godine naizmenično u opštinama Vrbas i Temerin, i to piscima koji pišu na srpskom i mađarskom jeziku. Ustanovile su je opštine Vrbas i Temerin zajedno, 1975. godine.

Micićeva knjiga „Ab ovo“ kroz prizmu ličnih sudbina junaka prikazuje sudbinu srpskog kolektiviteta u nemirnim vremenima druge polovine 18. i početka 19. veka, saopštio je žiri za dodelu nagrade. O autoru i nejgovom delu govorili su književnici Zoran Đerić, Đeze Bordaš i Franja Petrinović. 

„Ovde nije u pitanju okovana i neumitna logika istorije koju promišljamo preko velikih društvenih zbivanja. Kada se suočavate sa Micićevom zbirkom od 11 priovedaka, to je suočavanje sa jednom obrnutom logikom kojom su ispisane individualne priče i potraga za pamćenjem od postanka, kako kaže i naziv knjige“, kazao je književnik i član žirija Franja Petrinović.


Svečanost su upotpunili učenici Osnovne muzičke škole Jovana Кoluvija, Matija Aleksić, Dunja Stankov i Veljko Pavlović. Odlomke iz nagrađenog romana čitala je Vladica Кljajić, učenica Gimnazije „Žarko Zrenjanin“.