U Vrbasu ispred Hrama Vaznesenja Hristovog otkriven spomenik Srpskim guslama

U čast tradiciji pevanja uz gusle kao nematerijalnom kulturnom nasleđu Srbije, u Vrbasu je danas otkriven Spomenik srpskim guslama. Rad vajara Ljubisava M. Srdanovića ubuduće će krasiti plato ispred Hrama Vaznesenja Hristovog u centru grada. Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu pomogao je podizanje spomenika u Vrbasu, pa je otvaranju prisustvovao i resorni pokrajinski sekretar.

„Spomenik Srpskim guslama jeste spomenik našem viševekovnom trajanju, tradiciji, stradanju i herojstvu, kao i našoj celokupnoj istoriji koje bez gusala u našem pamćenju ne bi ni bilo.One su duh i snaga našeg naroda, i izuzetna mi je čast jer prisustvujem trenutku kada je srpski guslar dobio svoj spomenik“, poručio je sekretar Ognjen Bjelić.

„Lokalna samouprava Vrbasa nastaviće da podržava kulturno-umetnička društva – guslarska udruženja, kako ne bismo dozvolili prošlosti da ode u zaborav, a sadašnjosti dali pečat koji su nam ostavili naši preci“, istakao je predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac i zahvalio svima koji su pomogli u podizanju spomenika.

Svečanost otkrivanja spomenika pratila je beseda akdemika Matije Bećkovića. Pevanje uz gusle, kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva 30. novembra prošle godine na predlog Opštine Vrbas, Guslarskog društva „Vuk Mandušić“ i Saveza guslara Srbije.