Predstavljena monografija PD „Sava Kovačević“ o šest decenija rada

Povodom jubileja, šest decenija postojanja i uspešnog rada Poljoprivrednog preduzeća „Sava Kovačević“, iz štampe je izašla reprezentativna monografija autora Stojana J. Кoprivice i Pavla B. Orbovića. Na više od 400 strana, kroz tekstove, originalne fotografije, spiskove i faksimile ugovora i ključnih odluka, monografija pod nazivom PD „Sava Кovačević – od seljačke radne zadruge do poljoprivrednog preduzeća” donosi temeljno podsećanje na stvaranje, razvoj, imena svih radnika, od portira do direktora, koji su čitav svoj radni vek i radne sposobnosti, znanja i veštine usmerili u izgradnju ovog preduzeća. Promociji monografije, uz brojne sadašnje i bivše zaposlene, prisustvovali su i direktori preduzeća od njegovog osnivanja, Stevan Tadić, Jovan Ražnatović, Simo Bulajić, Кomnen Durutović, Todor Dakić, Dragan Tomašević, Svetislav Dolapčev, Aleksa Janičić, Đoka Vujičić i Dragan Janičić. Opravdano odsutan bio je Zdravko Pavićević, a nije izostalo podsećanje ni na preminule Mitra Кilibardu, Miljana Lukovca i Mira Кomatinu.

„Na ideju da obeležimo šest decenija preduzeća i objavimo monografiju došao sam još pre nekoliko godina. Obratio sam se direktoru Đoki Vujičiću, predstavio mu ideju i cilj koji želimo realizovati, i za sve dobio bezrezervnu podršku, na čemu smo veoma zahvalni. Arhiva preduzeća je sačuvana i mi imamo svaki ugovor od 1956. do 1996. godine. Rad je zahtevao veliki trud i odricanje; sačinili smo spisak 1.811 prodavaca 3.876 hektara zemlje našem poljoprivrednom dobru, spiskove svih radnika, razne druge dokumente koje smo imali u preduzeću, ali i one koje smo prikupljali iz Arhiva Vojvodine, podsetili na zadrugarstvo, trudodane, brigade. Radosni smo što smo na jednom mestu uspeli da sačuvamo istoriju ‘Save Кovačević’, da se ne zagubi i nestane sećanje na dane kada su brojni Vrbašani gradili jedno uspešno preduzeće, podizali svoje porodice i razvijali celo društvo“, rekao je Stojan J. Кoprivica.

Prema rečima koautora, istoričara Pavla Orbovića, monografija donosi i priču o kolonizaciji i istoriji zadrugarstva u Vrbasu od 1945. do 1959. godine, kada nastaje PD ‘Sava Кovačević’, kao i priču o industrijskom razvoju, investicijama, te o društvenom životu u samom preduzeću, sve do privatizacije i nastavka rada preduzeća u novim okolnostima. Recenziju ovom izdanju napisao je prof. dr Radovan Pejanović.