U toku sprovođenje CNR programa – Redukovanje broja napuštenih pasa

Veliki problem pasa lutalica na ulicama, ugrožava stanovnike skoro svih opština. U Vrbasu se u centru grada na svakom koraku vide čopori pasa lutalica. Isto je i na periferiji grada i u naseljenim mestima. Često su psi agresivni i napadaju ljude, a posebno zimi zbog hladnoće i nedostataka hrane. 

Tokom 2018. godine zabeleženo je 150 ujeda pasa, a od početka 2019. godine do kraja oktobra već je registrovano više od 150 ujeda. 

Meta pasa lutalica neretko su i deca. Dešava se da psi uđu u školsko dvorište, jer  ih ima u blizini škola. Zaposleni u JAZIP-u u tom slučaju izađu na teren i ako uspeju uhvate psa. Nažalost, kapacitet JAZIP-a nije dovoljan da primi sve pse lutalice. Ovaj problem je decenijski, a pasa lutalica je na ulicama sve više. Građani, ukoliko ih pas lutalica ujede, traže odštetu od opštine Vrbas koja zbog toga snosi odgovornost i isplaćuje na godišnjem nivou veliku sumu novca. Na godišnjem nivou iz opštinskog budžeta se izdvaja između 25 i 30 miliona dinara za  odštetu nanesenu od ujeda pasa lutalica, usled pada i povreda na javnoj površini i slično.

Da bi rešili  problem pasa lutalica, iz opštine Vrbas tražiili su primere prakse u drugim gradovima i od nedavno su počeli da sprovode CNR program. Ovaj program predstavlja metodu redukovanja populacije napuštenih pasa. Psi se hvataju, vakcinišu, sterilišu, prolaze kroz proces socijalizacije i na kraju vraćaju na lokaciju na kojoj su pronađeni.

„Sterilizacijom pasa, opada njegov temperament za 80-90%, a praksa je pokazala da ukoliko imamo više pasa na jednoj lokaciji tretiranih po ovoj strategiji, da je njihovo ponašanje uglavnom miroljubivo. Sistem CNR se pokazao kao jedino efektivno i alternativno rešenje. Sprovođenje istog se vodi načelom humanosti uz akcenat na zaštitu zdravlja kako životinja tako i zdravlja ljudi. Metoda je preporučena od strane Svetske zdravstvene organizacije i pokazala se kao uspešna u mnogim zemljama, a primenjuju je i neki gradovi u Srbiji“, saopštili su iz JAZIP-a, koji sprovode program CNR u opštini Vrbas uz podršku Kinološkog društva Vrbas i Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine „Hrabro srce“.

 „Opština Vrbas od nedavno se priključila Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Apatinu i Odžacima, tako što je počela da primenjuje CNR program. Do sada je kroz ovaj program prošlo 113 pasa, a u proteklih 12 meseci udomljeno je 60 nezbrinutih pasa. Primenom ove metode dolazi do postepenog pada populacije napuštenih pasa, ali rezultati ovog programa ne mogu se videti odmeh, već nakon par godina od početka primene“, kaže predsednik opštine Milan Glušac.

U opštini je nedavno održan sastanak sa građanima povodom sprovođenja ovog programa. „Javili su se građani koji smatraju da se na neki način psi trebaju zaštititi i da im se omogući hrana. Tražili su da se definišu neke lokacije u gradu gde će se ti psi hraniti i gde će građani moći da im ostavljaju hranu. U saradnji sa JAZIP-om definisaćemo lokacije“, istakao je Glušac.

Međutim, nisu problem samo psi lutalice, veliki problem su i vlasnički psi, koji su često pod neadekvatnim nadzorom i zaštitom. Dešava se da nesavesni vlasnici ne vakcinišu svoje ljubimce i puštaju ih na ulicu bez pratnje. Činjenica da se od početka godine  čak 21 građanin javio zbog povrede odnosno ujeda vlasničkog psa, potvrđuje da veliki problem predstavlja i neadekvatna briga vlasnika pasa prema svojim ljubimcima.