Labudovićeva “Vetruška u danima neba” Solarisov roman godine

Na novogodišnjoj akciji koju je priredio IKC “Solaris’’ iz Novog Sada, korisnici društvene mreže Fejsbuk i čitaoci koji posećuju knjižaru Solaris, su bili u prilici da tokom prvih devet dana januara glasaju za najzapaženiji domaći roman objavljen tokom 2019. godine.

Najviše glasova je dobio roman Gorana Labudovića Šarla ‘’Vetruška u danima neba’’, dok je drugi po broju glasova bio roman ‘’Rubikova kocka’’ Saše Radonjića. Glasove su još dobili romani Miloša Latinovića, Igora Marojevića, Slobodana Tišme, Ivana Ivanjija i Zorana Ćirića.

Goranu Labudoviću Šarlu će ovim povodom biti uručena prigodna plaketa kao i Solarisova edicija Antologije srpske proze u 5 tomova. Objava za glasanje je imala više od 10.000 pregleda i preuzimali su je brojni portali koji se bave kulturom u Srbiji i regionu. Ovo je inače prvi put kod nas da se jedno književno priznanje dodeljuje transparentno, aklamacijom čitalaca pod punim imenom i prezimenom.

„Moj roman se našao u ozbiljnoj konkurenciji veoma zapaženih romana, među značajnim imenima naše književnosti, i to je za mene bila sasvim dovoljna čast. Posebno mi je bilo drago da se o romanima izjašnjavaju čitaoci glasanjem. Bilo je to za sve nas veliko i novo iskustvo. Kada su glasovi prikupljeni i rezultat objavljen, zvali su me drugari odasvud pa čak i iz Kanade i Južne Afrike, i od Subotice do Kotora, od Sarajeva do Knjaževca. Hvala čitaocima i hvala ‘’Solarisu’’ koji je dao reč onima zbog kojih i stvaramo, a to su čitaoci“, rekao je Labudović za okonas.info.