Tradicionalni Novogodišnji susret u Srpsko-ruskom udruženju „Rod“

Najaktivniji članovi Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ i njihovi gosti okupili su se na tradicionalnom novogodišnjem skupu koji se priređuje povodom Stare ili Pravoslavne nove godine. Na ovom skupu se prezentuju i sumiraju rezuitati rada u proteklih godinu dana i prave planovi za predstojeći period. Kako je istakao predsednik Udruženja Radoljub Uskoković, uz redovne aktivnosti „Rod“ se u 2020. uključuje u obeležavanje dva jubileja – 75 godina od pobede nad fašizmom i 100 godina od dolaske ruske „bele“ emigracije u Srbiju, odnosno tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Očekujemo nastavak dobre saradnje se Ambasadom Rusije u Beogradu, Ruskim domom,  Trgovinskim predstavništvom, srodnim udruženjima, kao i sa lokalnom samoupravom, opštinom Vrbas“, dodao je Uskoković. 

Dobru saradnju koja postoji i daje pozitivne rezultate potvrdio je i predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac koji je pozdravio okupljene na ovom skupu.

„Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva ima važnu ulogu u održavanju veza naše sredine sa Rusijom, posebno sa pobratimskim gradom Kostromom. Mi smo za te odnose veoma zainteresovani. Samo u proteklom periodu realizovali smo nekoliko važnih projekata, poput Rusko-srpske mobilne klinike, kao i opremanja kabineta za ruski jezik u SSŠ ‘4.juli’. Očekujemo da se veze na polju kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva, privrede i u drugim oblastima prošire“, kazao je Glušac. 

Udruženje „Rod“ će u narednom periodu intenzivirati obrazovnu saradnju sa prosvetnim ustanovama iz Moskovske i Vladimirske oblasti kojom su obuhvaćene tri škole iz Vrbasa. Takođe, Kucura će ugostiti folkolorni ansambl iz Kostrome. Nastaviće se kurs ruskog jezika, a planiraju se i brojne druge aktivnosti, naznačeno je u formalnom delu sastanka.