Nakon Savinog Sela, monografija o slikaru Milanu Kešelju prikazana u Vrbasu

U Galeriji „Pehan“ vrbaskog Gradskog muzeja predstavljena je monografija srpsko-američkog slikara Milana Kešelja, rodom iz Savinog Sela, poznatog i priznatog u svetskim umetničkim krugovima, što potvrđuju brojne nagrade i istoričari umetnosti. O Kešelju su govorili doktor Silvia Jelačić, galeristkinja, pesnici Blagoje Baković i Miroslav Aleksić, televizijski producent Mirko Štark, Kešeljeva supruga Gordana Gradinac, istoričar Boro Vojinović, a u filmu o njemu, prikazanom publici u Vrbasu, mnogobrojni njegovi prijatelji, umetnici i kritičari. 

„Kešelj je mnoge motive nalazio u starim civilizacijama, a kasnije se vidi njegova fascinacija Amerikom, svemirom i po tome me podseća na Salvadora Dalija. Bio je iskren u svom stvaralaštvu. Nije pripadao nikome, već sebi samom i time mu je uspešna karijera bila predodređena“, kazala je Jelačić. 


Monografija je prethodno predstavljena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i u Osnovnoj školi u Savinom Selu.


Mirko Štark govorio je o simbiozi muzike i slikarastva koje je njega i Kešelja povezala i uzajamno inspirisala, dok je Miroslav Aleksić rekao  za Kešelja da je bio suštinski umetnik i aristokrata u poimanju života i umetnosti. Gordana Gradinac, koja je sa Kešeljem proživela poslednjih šest godina, do njegove smrti 2017, podsetila je koliko je on bio skroman i koliko nije isticao priznanja kojima je kod nas, a još više u svetu, njegov rad bio visoko vrednovan.

U Muzeju KC Vrbasa  su bile izložene i slike Milana Kešelja iz privatne kolekcije  porodice Bjelica. 

 

(fotografija: Rajko Karišić )