Sekcija žena Samostalnog sindikata aktivno obeležava Dan žena

Članice Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vrbasa na svoj način obeležavaju ove sedmice Međunarodni praznik žena. U prostorijama Veća SSS u Vrbasu održana je „Vežbaonica vedrine“ za članice Sekcije i druge zainteresovane žene.

„Iza primamljivog naziva tribine ‘Radionica veštine’  krije se jedna turobna tema, anksioznost. U pitanju je stres, nešto čemu smo svi izloženi, tačnije anksiozni poremećaji. Cilj je da učesnici tribine izađu odavde sa „alatkama“ kako da reaguju  na prvi signal anksioznosti, napada panike i slično. Ovo su radionice koje inače obuvataju šest susreta, a ovde su prilagođene terminu od sat vremena. Uče se metode progresivne mišićne relaksacije, metode duboke relaksacije  i vežbe disanja koje pomažu osobi da kada oseti anksioznost ili napad panike, diše dijafragmalno“, objašnjava psoholog Ana Jojkić i dodaje da su to tehnike koje se koriste i u mentalnoj pripremi sportista.

Predsednica Sekcije žena SSS Vrbasa, Stojka Dacić, objašnjava da su ove godine rešili da u obeležavanje 8. marta uključe psihologe koji će na stručan način pomoći u rešavanju najvećeg problema svakodnevice – stresa, sa kojim se suočavamo svugde, a posebno na poslu i u poslovnom okruženju. Ovu radionicu posetila je i predsednica Sekcije žena SSS Vojvodine, Jadranka Svirčev.

„U Vrbasu se nalazi jedna od najaktivnijih sekcija žena na području Vojvodine. Imamo mrežu sekcija u celoj Pokrajini koje se ne bave samo sindikalnim temema i radnim pravima žena, nego smo aktivni i u borbi protiv diskriminacije, zatim u ostvarivanju rodne ravnopravnosti, polju zdravstvene kulture i u drugim segmentima. Putem naših seminara i okruglih stolova, članice smo osnažli i ovaj događaj u Vrbasu je jedan primer takvog rada na terenu“, kaže Svirčev.

Sindikalne aktivistiknje Veća SSS Vrbasa narednu tribinu „Asertivna komunikacija“, na koju pozivaju sve zainteresovane,  održaće u petak, 13. marta u 17 časova u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“.