Misija Karitasa donirala OBV medicinsku opremu i sredstva

Misija Karitasa u Srbiji donirala je Opštoj bolnici Vrbas medicinsku opremu i sredstva vredne više od 3,5 miliona dinara, koju čine beskontaktni termometri, pulsni oksimetri, zaštitne maske i odela i sredstva za dezinfekciju. Donaciju dr Milanu Popovu, direktoru Opšte bolnice Vrbas, Karitas je  uručio  u okviru akcije pružanja podrške zdravstvenim ustanovama i bolnicima u borbi protiv koronavirusa.

„Pouka Katoličke crkve o opštoj pomoći, o dobru kao principu, o principu solidarnosti, bila je motiv da se pomogne bolnicima u Srbiji, Vojvodini, Vrbasu. U čamcu o kom je govorio Papa, neophodna nam je solidarnost, moramo svi da veslamo, ne smemo biti pasivni, svako treba da učini nešto i to je ta hrišćanska ljubav, u kojoj ne možemo voleti Boga ako ne volimo bližnjeg svoga. Ako ne pomažeš čoveka koga vidiš, onda ne možeš voleti Boga koga ne vidiš, rekao je veliki apostol Jovan. Radujemo se da je Opšta bolnica Vrbas deo ovog projekta“, rekao je otac Vladislav Varga, protojerej stavrofor i direktor Karitasa Eparhije Svetog Nikole u Ruskom Кrsturu.

Pohvale za saradnju javnog i civilnog sektora, koju potvrđuje i ovaj slučaj, izrazio je Milan Glušac, predsednik Privremenog organa opštine Vrbas koji je istakao da je ova donacija još jedan korak u dugoj saradnji lokalne samouprave i Karitasa. 


Trenutno se u Opštoj bolnici Vrbas, u COVID odeljenju leči 46 pacijenata – 36 sa potvrđenom pozitivnošću na COVID 19 i deset koji čekaju rezultate. „Pet slučajeva ocenjujemo kao teže a ostali su srednje teški. Situacija je pod kontrolom i u slučaju da dođe do nekih komplikacija, tu je Klinički centar Novi Sad da nam pomogne“, istakao je direktor OBV dr Milan Popov.


Na donaciji u ime Opšte bolnice Vrbas zahvalio se dr Milan Popov, direktor ustanove. „Hvala Karitasu na veoma vrednoj humanitarnoj pomoći. Želim da istaknem da smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, od početka borbe sa koronavirusom imali dovoljno opreme. Ovaj gest Кaritasa nam obezbeđuju da još sigurnije i lakše izađemo na kraj sa svim ovim što nam se događa. Кad stigne pomoć ovakve vrste, to pokazuje da nas i drugi gledaju, da žele da nam pomognu i da su uz nas. Opšta bolnica pruža zdravstvenu uslugu velikom broju stanovnika, ovo je multinacionalna i multietnička sredina sa 26 nacija, i ovakva pomoć nas dodatno stimuliše da se još više trudimo i žrtvujemo za sve naše sugrađane“, rekao je dr Popov.

Vrednost donacije je veća od 3,5 miliona dinara, a obuhvata opremu za održavanje higijene i zaštite – maske, rukavice, jednokratna odela, alkoholne i hlorne rastvore, zatim termometre i aparate za merenje oksigenacije.