Ekološki pokret Vrbasa i partneri u akciji „Združeno protiv ambrozije“

Ekološki pokret Vrbasa nastavlja sa redovnom akcijom „Združeno protiv ambrozije“ kojom se svake sezone urede značajne površine pod ovom štetnom biljkom.  „Uz veliku susretljivost naših partnera, smo još jednom koordinirali, po mnogima najkvalitetniju volontersku akciju košenja u Vojvodini sa respektivnom mehanizovanom ekipom iz sedam firmi“, saopštili su Ekolozi. 

Učesnici akcije bili su Industrija mesa „Karneks“, Fabrika ulja i biljnih masti „Vital“, zatim „Sunoko“, PJ Fabrika šećera Vrbas, JVP „Vode Voijvodine“, PJ Vrbas, Vodoprivredno preduzeće „Bačka“ iz Vrbasa, PP „Sava Kovačević“ Vrbas, i „Ciklonizacija“ AD Novi Sad.

„Pokošen je izuzetno frekventan prostor oko izletišta na Šlaisu, pomoćni fudbalski i rekreativni tereni i široki prostor oko kanala, pojas čiste ambrozije duž magistralnog puta Vrbas – Kula, sve ukupno oko 10-tak hektara javnog prostora, sa delovima zahtevne konfiguracije za košenje i prepunim smeća, koje je odmah očišćeno! Ult Fabrike šećera Bačka je isplanirao neravan teren između stadiona Šlais i pored lateralnog kanala KC3. Akcija je, kao i godinama unazad pokazala da se uz dobru organizaciju i komunikaciju sa važnim akterima u lokalnoj zajednici, za kratko vreme može postići značajan rezultat. Snažan osećaj korisnosti učesnika ovakvih akcije proizvodi pozitivnu energiju, koja bi se mogla usmeriti na rešavanje brojnih problema i potreba u lokalu, kako bi se olakšao život građanima. Podrška organizaciji akcije stigla nam je iz Karneksa, dok je kampanja borbe protiv štetnog polena i niske urbane kulture podržana i od Vitala, Sunoka, Šećerane Crvenka i špiritane Reahem“, navodi se u saopštenju.