Nastavak projekta „Zdrava žena – jaka žena“ na temu nasilja nad ženama

U Vrbasu je danas održano predavanje na temu „Nasilje nad ženama i COVID 19“, osmišljeno u cilju podizanja svesti i potrebe za borbom protiv nasilja na ženama u novim okolnostima nastalim pandemijom izazvanom koronavirusom.

„Samo do 15. maja imali smo čak šest ubistava žena u Srbiji i nasilje je postalo globalna pojava tokom pandemije COVID 19. Pojavu su evidentirale i odmah pokrenule projekat Ujedinjene nacije, u kojem je potrebno u najkraćem roku otkrivati žrtve nasilja, zbrinjavati ih i obezbeđivati im oporavak i zaštitu. U projekat se uključila i Srbija i veoma brzo dobićemo nove protokole po kojima treba postupati da bi se stalo na kraj nasilju nad ženama. Danas smo o ovoj temi razgovarali sa ženama zaposlenim u Opštinskoj upravi, a cilj nam je da tokom septembra temu približimo i ženama u Domu zdravlja, Crvenom krstu, u školama, a zatim i selima opštine Vrbas“, rekla je Tatjana Radović Tadić, patronažna sestra Doma zdravlja „Veljko Vlahović“.

„Cilj nam je da temu približimo što većem broju žena, ali istovremeno poštujući mere borbe protiv koronavirusa, koje predviđaju ograničen broj osoba u zatvorenom prostoru. Zato smo se odlučili da organizujemo veći broj predavanja, na više različitih mesta, kako bi što veći broj žena iz raznih ustanova, preduzeća i organizacija, dobio priliku da čuje kako reagovati i šta učiniti na prve znake nasilja“, rekla je Žigić predsednica SO Vrbas.

Ova aktivnost  se ostvaruje u okviru projekta Svetske banke, Vlade Republike Srbije i Doma zdravlja „Veljko Vlahović“.