Pobednica 52. Festivala poezije mladih Anđela Pendić iz Beograda

Pobednica 52. Festivala poezije mladih u Vrbasu je Anđela Pendić iz Beograda. Drugu nagradu dobila je Milena Ž. Kulić iz Novog Sada, a treću Vladana Perlić iz Banjaluke, odlučio je jednoglasno žiri u sastavu: Pero Zubac, predsednik, Goran Labudović Šarlo, Ivan Lalović, i Danilo Jokanović. Nagradu „Stanko Simićević“ koju najmlađem finalisti dodeljuje Narodna biblioteka „Danilo Кiš“, dobio je Кosta Кosovac iz Beograda. Nagradu ovogodišnje „46. Palete mladih“ dobila je Adrien Ujhazi, slikarka iz Novog Sada.


Prva nagrada Festivala poezije podrazumeva objavljivanje knjige, druga i treća su novčane a nagrada za najboljeg mladog likovnog umetnika je otkupna. Pomenute nagrade biće dodeljene na prigodnoj manifestaciji u Vrbasu početkom oktobra.


„Ovogodišnji Festival organizovan je u specifičnim okolnostima, počev od samog prijema rukopisa posebno iz inostranstva u vreme pandemije, odlaganja programskih sadržaja iz istih razloga, video konferencija za žiri i svega drugog sa čim se Festival prvi put susreće u svojoj istoriji. Ipak, uspeli smo, a uspeli su i mladi pesnici koji su svojim rukopisima i ove godine konkurenciju učinili jakom i obodrili nas da je poezija itekako živa i da živi u svom Gradu“, rekao je Branislav Zubović, sekretar Festivala poezije mladih.