Nekad reprezentativan motel Zodijak u Savinom Selu godinama čami zapušten

Na izlazu iz Savinog Sela, na putu prema Despotovu nalazi se motel Zodijak, sa kućicom za roštilj i dvorištem koje je nekada bilo bašta– restoran, izgleda napušteno i zapušteno. Nekada je bilo reprezentativan ugostiteljski objekat moćne transportne vrbaske firme „Bačkatrans“. Mlađe generacije i ne pamte ovu firmu, čiji poslovni postor na izlazu iz Vrbasa i danas „zvrji“ uglavnom napušten, a firma je samo tu posedovala preko 6000 kvadrata radioničkog prostora, svojevremno je imala 50 najmodernijih kamiona „dafova“ kao i ugledna predstavništva širom bivše Jugoslavije od Slovenije, Hrvatske, Srbije… kao što je posedovala svoja odmaralšta u Prčnju u Crnoj Gori, na Tari. Sve to je nestalo netragom i posledica je lošeg poslovanja firme koja je prva ušla u dubioze i pre famoznog procesa privatizacije.


Podaci do kojih je sada moguće doći kažu da je firma početkom devedestih od najveće transportne organizacije bivše Jugoslavije do  2001. godine prešla put do firme, koja je tada već i nažalost imala najveći dug u istoriji Privrednog suda.


U službenom listu SRJ 5/ III od 9. januara 2001. godine objavljeno je da je otvoren postupak prinudnog poravnanja između DP „Bačkatrans“ u stečaju i poverilaca. Zbog iskazanog poslovnog gubitka u prethodne tri godine, neisplaćenih zarada i doprinosa u 1996. i 1997. godini, neiskazanih godišnjih i polugodišnjih obračuna i zbog blokade žiro računa od 15.aprila 1997. godine Stečajno veće Privrednog suda u Novom Sadu svojim rešenjem pokrenulo je stečaj u ovom preduzeću. Pre otpočinjanja stečaja, već u  toku 1996. i 1997. godine imovima DP „Bačkatrans“ je prodavana ,a do otvaranja stečaja vozni park bio je smanjen za oko 150 jedinica, a zatečeno je svega 45 voznih jedinica.

U tom periodu otuđeni su službeni stanovi, kuće i zemljište i ono što je važno za ovaj tekst, prodat je nezakonito  motel „Zodijak“. Da je ova činjenica vezana za Zodijak istinita potvrdio je i dokument iz  maja 2010. godine, a to je Zaključak stečajnog sudije Privrednog suda u Novom Sadu, kojim se otvara Prodaja  pokretne i nepokretne imovine ove firme. U ovom Zaključku suda tačno se navodi i prodaja motela Zodijak i zemljišta površine od dva hekatra sa roštilj kućicom  površine 709,82 metara kvadratnih i njive kp 3586/1 koji se nude na prodaju. Dolazi se do zaključka da je podatak iz 2001. godine o tome da je motel nezakonito prodat tačan, jer ne bi se mogao ponovo naći na prodaji. Takođe,  na osnovu činjenica prodaja  motela kao i druge pokretne i nepokrtene imovine ove velike firme bila je zakazana  za 12. oktobar 2011. godine preko Agencije za privatizaciju.

Da li je tada prodat Zodijak  i kome, ostala je misterija. Do podataka se nije moglo doći ni preko Mesne zajednice u Savinom Selu, ali ni preko Privrednog suda u Novom Sadu. Ono što se zna da je poslednji put motel radio još te 2010. godine, baš kada je donet Zaključak o otvaranju njegove prodaje, ali ko je tada bio vlasnik, nepoznato je. Da je  prodat te 2011. godine valjda bi novi vlasnik učinio nešto sa zgradom koja je i sada u poprilično dobrom stanju, da li sudski postupak još uvek traje, ili niko ne želi da kupi ovaj objekat, ili je neko kupio ali želi da ostane nepoznat javnosti, nepoznanica je i pitanje bez odgovora. Činjenica je da ovo služi kao loš primer i nažalost nije jedini, o tome kako se arčila društvena imovina i društvena svojina i sve naše pare.