Sanacija smetlišta u Kucuri uz upotrebu teške mehanizacije

Smetlište u Kucuri, koje se prostire na oko trinaest hiljada kvadratnih metara, intenzivno se uređuje uz pomoć mehanizacije. Radnici Poslovne jedinice „Čistoća“ Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac Vrbas“ sanaciju obavljaju na osnovu rešenja Odeljenja za inspekcijske poslove opštinske uprave Vrbas.

Radove na takozvanoj biljnoj deponiji u Kucuri obišli su predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević, i v.d. direktora „Komunalca“, Igor Škundrić, kako bi ukazali na značaj odgovornog odnosa prema životnoj sredini, jer se, kako su istakli, samo na taj način čuva zdravlje ljudi, životinja i priroda. Tom prilikom apelovali su na građane da vode računa i otpad odlažu samo na mesta koja su za to namenjena.

„Ovo je samo još jedna akcija u nizu, u okviru dobre saradnje sa JKP „Komunalac“, i još jedan pokazatelj da lokalna samouprava brine o zaštiti životne sredine. Apelovao bih na građane da komunalni otpad ne odlažu uz pristupni put jer nedaleko od puta imaju deponiju na koju potpuno besplatno mogu da ga odlože. Zahvalio bih se direktoru i „Komunalcu“ na brzoj reakciji i svemu što su uradili za ovo naseljeno mesto,“rekao je predsednik Opštine Vrbas, Predrag Rojević.

Nesavesni građani nataložili su otpad na više od tri hiljde metara kvadratih uz put koji vodi ka kucurskoj deponiji i tako otežali njen rad. Kako bi se vratila u funkcionalno stanje, na sanaciji je angažovana teška mehanizacija.

„Mi imamo izuzetnu saradnju sa Opštinom Vrbas. Prepoznali su ovaj problem u Kucuri, a mi smo odmah poslali naše ekipe za sanaciju deponije. Ostavili smo druge poslove kako bism ošto pre obavili ovaj posao i sačuvali životnu sredinu i zdravlje ljudi. Angažovali smo tešku mehanizaciju: rovokopače i bagere, a morali smo i guseničara preusmeriti sa deponije u Vrbasu na ovu lokaciju.

Nažalost ovo nije usamljen slučaj. Sve češće i sve više imamo divljih deponija. Ipak, većina građana poštuje propise. Apelujem da se smeće odlaže samo tamo gde je to predviđeno. Tako ćemo sačuvati životnu sredinu od zagađenja, zdravlje ljudi i budžet Opštine Vrbas, koji ćemo pri tom iskoristiti u mnogo bolje svrhe,“ istakao je v.d. direktora JKP „Komunalac Vrbas“ Igor Škundrić

Radovi u Kucuri, ako vremenske prilike dozvole, trebali bi da budu završeni za dva dana.