Počela vakcinacija protiv koronavirusa u Gerontološkom centru

Gerontološki centar Vrbas je druga ustanova za smeštaj korisnika u AP Vojvodini gde je dana 26. decembra 2020. godine izvršena vakcinacija korisnika smeštaja vakcinom Pfizer protiv virusa SARS-CoV-2. U Gerontološkom centru Vrbas od početka epidemije bolesti COVID-19 nije bilo zaraženih korisnika niti preminulih od bolesti COVID-19.

Po rečima direktora Gerontološkog centra Vrbas, Radmile Musić, pismenu saglasnost, pristanak na vakcinaciju dalo je 95 korisnika i staratelja, zbog komorbiditeta i potvrđenih alergija na lekove vakcinisano je 40 korisnika i 5 radnika, drugu dozu vakcine Pfizer protiv virusa SARS-CoV-2 će primiti kroz tri nedelje. Prvi je vakcinisan medicinski tehničar-fizioterapeut, Vislavski Vladimir a od korisnika smeštaja Vukosavljev Olga.

Od 55 korisnika koji nisu vakcinisani dana 26.12.2020.godine 40 korisnika smeštaja nije moglo da se vakciniše jer je pre nedelju dana izvršena imunizacija protiv upale pluća, vakcinom pneumovax 23. Po mišljenju epidemiologa iz IZJZV preporučeni vremenski razmak je mesec dana. Vakcinaciju je izvršilo medicinsko osoblje Doma zdravlja Vrbas.