Počinje izgradnja zgrade sa 14 stanova za izbegličke porodice u Vrbasu

U naredne dve nedelje planirano je da se počne sa radovima na izgradnji 14 stanova za izbegličke porodice u Vrbasu. Stanovi se grade kroz Regionalni stambeni program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da trajno stambeno zbrine najugroženije izbegličke porodice iz ove četiri zemlje. Programom u Republici Srbiji rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

„Opština Vrbas je izbegličko pitanje shvatila vrlo ozbiljno. Ne samo kao problem koji treba rešavati, već kao životnu potrebu naših komšija, naših sugrađana, kojima treba pomoći da dođu do krova nad glavom. Sa pola miliona evra dobijenih od Saveta Evrope, Vrbas će skoro u potpunosti rešiti stambeno pitanje izbeglih lica. Od 2016. godine do sada smo stambeno zbrinuli 91 porodicu, odnosno 300 naših sugrađana. S novih 14 stanova, ukupno 105 porodica imaće rešeno stambeno pitanje. I zato nije slučajno što opština Vrbas slovi za regionalnog lidera u ovoj oblasti“, rekao je povodom dogovora o početku gradnje stanova za izbeglice Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas.

Prema planu, nakon useljenja u stanove koji treba da budu izgrađeni za 280 dana, porodice koje budu smeštene u ovom objektu imaće mogućnost da otkupe stanove po 50 odsto nižoj ceni od tržišne. Danijela Ilić, članica Opštinskog veća, istakla je da projekat izgradnje novih 14 stanova ima brojne benefite. „Najveća dobit je to što ćemo omogućiti da 14 porodica nakon više od dve decenije dobije svoj krov nad glavom. Velika dodatna korist je to što će opština kroz prodaju stanova obezbediti dodatna značajna sredstva za unapređenje socijalne zaštite. A urbanistički ćemo urediti i ulepšati jedan deo grada, naselje Vinograde“, rekla je Danijela Ilić i podsetila da je opština Vrbas 2018. godine potpisala ugovor o saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i sa Jedinicom za upravljanje projektima. Vrednost ovog projekta je pola miliona evra, sredstva su donacija Banke za razvoj Saveta Evrope, a opština Vrbas je obezbedila komunalno i infrastrukturno opremljen plac na kome će se graditi. Rok za izgradnju stanova u Vrbasu je 280 dana.

Milan Glušac, zamenik predsednika opštine Vrbas, podsetio je da je lokalna samouprava izdvojila više od 100 miliona dinara za razne projekte stambenog zbrinjavanja i ekonomskog osnaživanja porodica izbeglih, raseljenih i prognanih lica. „Pokušavamo da integrišemo izbeglice u našu zajednicu. Nećemo stati na ovome, nastavićemo da konkurišemo ka republičkim i pokrajinskim organima, kako bi smo izbegličkim porodicama obezbedili veći životni standard“, rekao je Glušac.

Opština Vrbas je kao pomoć izbeglicama, 17. februara raspisala Javni poziv za dodelu četiti seoske kuće, vredne 44.000 evra. Sredstva su takođe donacija Banke za razvoj Saveta Evrope, a konkurs je otvoren do 02. aprila.