Poezija Branislava Zubovića zastupljena u više ruskih književnih časopisa

U najnovijem, uglednom, međunarodnom književnom časopisu „Rukopis“ koji izlazi u Rostovu na Donu u Rusiji, u rubrici „Naši prevodi“, objavljene su četiri pesme s kratkom biografijom, bibliotekara Javne biblioteke „Danilo Kiš“, i pesnika Branislava Zubovića, nedavno nagrađenog prestižnom nagradom „Pečat varoši sremskokarlovačke“.

Branislav Zubović (rođen 1976. godine u Tuzli, živi u Novom Sadu, radi u Vrbasu), diplomirao je na Katedri za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaposlen je u Javnoj biblioteci „Danilo Kiš“ kao urednik književnog programa i izdavačke delatnosti. Od 2008. godine je sekretar Festivala poezije mladih. Glavni je i odgovorni urednik Časopisa za književnost „Trag“ od 2017. godine. Branislav Zubović je objavio knjige pesama: „Rukom od vetra tišom“, (Ipa SLOVO, Vrbas, 2000), „Veliki bol“, (Narodna knjiga, Beograd, 2004), „Opšte prilike“, (Narodna biblioteka „Danilo Kiš“, Vrbas, 2011), „Nostalgija budućnosti: izabrane i nove pesme“, (Gramatik, Beograd, 2013), „Tremor“, (Udruženje književnika Srbije, Beograd, 2020). Dobitnik nagrada „Ravaničanin” za izuzetan doprinos razvoju i očuvanju srpske duhovnosti i kulture, Paraćin, 2019, Nagrada „Bajo Džaković” za najbolju knjigu godine, Jagodina, 2020. i „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za 2020. godinu.

Pesme Zubovića u vrlo kratkom vremenu objavljene su u časopisima na ruskom jeziku „Teritorija reči” koji se štampa u Krasnodonu u Luganskoj oblasti, kao i u časopisu „Junost” koji izlazi u Moskvi.