Poznata imena nagrađenih na Nevenovom festivalu dece pesnika

Žiri Nevenovog festivala dece pesnika, koji je ove godine radio u sastavu Tode Nikoletić, predsednik, i Branko Stevanović i Branislav Zubović, članovi, doneo je odluku o pobednicima ovogodišnje manifestacije.


PRVA NAGRADA: Elena Majstorović, VII/3, Beograd (šifra „LET”)

Prvonagrađene pesme su gotovo sve u vezanom stihu, karakteriše ih veoma vešto baratanje rimom, autentična neposrednost iskaza, stvaralačka samouverenost i kvalitetna obrada odabranih motiva. Među njima su posebno uspele pesme: „Lepota“, „Najveće blago“, „Tu si…“.

DRUGA NAGRADA: Lana Veljković, 13 godina OŠ „Vasa Čarapić”, Beli Potok (šifra „PAHULjICA3“)

Drugonagrađene pesme, u kojima se prepliću misaona i ljubavna tematika, pripadaju autorki bogatog vokabulara, koja pesmom „Vešti muzičari“ pokazuje da je dorasla u poeziji važnoj svedenosti iskaza, dok je pesma „Uzela sam da te čitam“ lep primer šireg pesničkog zahvata.

TREĆA NAGRADA (RAVNOPRAVNO):

Tijana Našpalić, Kikinda (2008) (šifra „KOSOVKA DEVOJKA“)

(Posebno uspele pesme: „Banatu moj“, „Tišina vrišti“)

Dunja Bosić, IV/1, Veternik (šifra „PLAVI KLjUČIĆ“)

(Posebno uspele pesme: „Pesma bratu“, „Srce“)

Nikolina Vesić, VIII/1, Banja Luka (šifra „NINA 2006“)

(Posebno uspele pesme: „Odraz“, „Jesen“)


Trećenagrađene pesme (tri ravnopravne treće nagrade) objavljuju vredne stvaraoce koji obećavaju još veće pesničke domete u skoroj budućnosti, a na to bi trebalo da ih stimuliše i činjenica da se nalaze među dobitnicima nagrada Nevenovog festivala dece pesnika 2021.