Održani Dani polja u organizaciji PSS Vrbas

„Ove godine imamo 70 sorti strnih žita koja su u izuzetno dobrom stanju, raž i ječam su pred ubiranjem, i semenske kompanije koje su obišla naša polja zadovoljne su kako se ogled sprovodi i u kom se pravcu sve razvija“, rekao je Aleksandar Đuričković, direktor PSS Vrbas, na jučerašnjoj tradiicionalnoj manifestaciji, Dani polja, koju godinama uspešno za poljoprivredne proizvođače organizuje ova Stručna služba.

I pored tropske vrućine manifestacija je okuplila popriličan broj pojoprivrednih proizvođačaa, kooperanata i predstavnika velikih hemijskih kuća, a direktno na oglednim poljima poljoprivrednici su bili u prilici da vide razne sorte strnih žita, kao i stručnjake od predstavnika Instituta za ratratsvo i povrtasrvo do stručnjaka iz PSS Vrbas o svemu šta je važno za tretiranje i zaštitu određenih strnih žita. Poljoprivrednici koji su došli na oglednim poljima mogli su da vide čak 81 sortu ječma, pšenice, tritikale i raži proizvedenih u laboratorijama više instituta i naučnih centara. Ovo je pravi način da na licu mesta poljopriredni proizvođači sagledaju sve mogućnosti novih sorti, njihove prednosti, posebno kada se na usevima primene sve agrotehničke i druge mere tokom setvenih radova.

Prilikom obraćanja poljoprivrednim proizvođačima Aleksandar Đuričković, direktor PSS Vrbas, kazao je da ova služba radi na najvišem mogućem nivou jer je istureno odeljenje Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Osim stručne podrške koju pružamo poljoprivrednim proizvođačima, organizujemo zimske škole savetodavstva, stalno smo na usluzi proizvođačima kako da tretiraju useve, naši agronomi i zaštitari kontinuirano edukuju poljoprivrednike, sve u cilju da dobijemo što bolje rezultate“, rekao je Aleksandar Đuričković, direktor Poljoprivredne stručne službe Vrbas.