Potpisani ugovori o energetskoj sanaciji obrazovnih ustanova u Vrbasu

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je u Vrbasu ugovore o rekonstrukciji Osnovne škole „Svetozar Miletić“ i četiri vrtića Predškolske ustanove „Boško Buha“ – „Livadica“, „Bubica“, „Poletarac“ i „Vila“. Vrednost radova, koji počinju krajem meseca i trebalo bi da budu gotovi do aprila naredne godine, je skoro 1,5 miliona evra.

„Ovo je nastavak projekta podizanja energetske efikasnosti i upravljanja energijom, koji Ministarstvo realizuje zajedno sa jedinicama lokalne samouprave i Ambasadom Švajcarske. Kada u aprilu budu gotovi radovi, svi ćemo imati priliku da vidimo kako će ovaj i ostali objekti izgledati i koliko projekat znači. Novac koji smo izdvojili nije mali, ali će uštede biti još veće i, što je još važnije, emisija ugljen-dioksida biće manja za 400 tona godišnje, a ako računamo i Kruševac, Paraćin i Užice, gde se takođe sprovodi ovaj projekat, onda je to 1.500 tona manje. Ovo je deo našeg dugoročnog cilja smanjenja potrošnje energije za 40 odsto do 2030. godine. Takođe, plan je da imamo bar 50 procenata energije dobijene iz obnovljivih izvora i to je zajednički posao Vlade, lokalnih samouprava, ali i svih nas, i da našu decu učimo o tome šta je energetska efikasnost i koliko je energija bitna“, istakla je Mihajlović.

Milan Novaković, načelnik Južnobačkog okruga. izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da bude deo ovog projekta, koji je jedan od prioriteta svih lokalnih samouprava u okrugu. Osvrnuo se i na činjenicu da šest od 12 lokalnih samouprava učestvuje u projektu podizanja energetske efikasnosti.

„Ovo je značajan projekat i za našu decu i za sve zaposlene u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi. Jedan od prioriteta u radu je obrazovanje i nadam se da ćemo uz dalju pomoć Ministarstva rudarstva i energetike raditi na poboljšanju uslova u svim obrazovanim ustanovama“, poručio je predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević.

Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, izrazio je veliko zadovoljstvo što zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom prisustvuje potpisivanju ugovora za implementaciju mera energetske efikasnosti. „Švajcarska zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike podržava ovaj projekat i ujedno promoviše uvođenje evropske energetske nagrade i mera za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama. Takođe, podržavamo program snabdevanja toplotnom energijom u Vrbasu u periodu od 2021. do 2030, koji pruža osnovu za energetsku tranziciju“, rekao je ambasador.