Večeras i narednih dana tretmani protiv komaraca – Oprez pčelarima

U skladu sa povoljnim meteorološkim uslovima i optimalnom temperaturom za izvođenje tretmana, tretman suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje biće izvedeni u ponedeljak, 09. avgusta u period u od 20.30 do 23.00 časa.

Zbog pojave zaraženih osoba virusom Zapadnog Nila tretman je od značaja za javno zdravlje stanovništva. Tretiraće se naseljena mesta Vrbas, Kucura i Savino Selo gde su registrovani zaraženi. Tretmani će se izvoditi preparatima na bazi deltametrina. Preparat Aqua K-Othrine EW20.

Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje jedan dan.

Istovremeno, tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha na području opštine Vrbas biće izvedeni i u periodu od 12. do 27. avgusta, saopštila je novosadska „Ciklonizacija“.

Kako se navodi, tačno mesto i vreme tretmana zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova, a tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje tri dana.