Đacima prvacima opštine Vrbas besplatni udžbenici

Đaci prvaci u opštini Vrbas ove godine su po prvi put od lokalne samouprave dobili besplatne udžbenike. Udžbenici su u saradnji s Ministarstvom obrazovanja obezbeđeni za svih 378 učenika koji su 01. septembra krenuli u školu. Predsednik opštine Predrag Rojević ističe da će nabavka udžbenika za đake prvake iz opštinskog budžeta postati praksa i u narednim godinama.

„Mi smo iz opštinskog budžeta izdvojili 2.317.414 dinara, a Ministarstvo je obezbedilo nabavku dela udžbenika. Građani opštine Vrbas čija deca su tek pošla u školu to zaslužuju, jer je to jedan od najvažnijih događaja za svakog roditelja i za svaku porodicu. Isto tako, to je događaj od izvanrednog značaja i za nas kao lokalnu samoupravu. Svaka nova generacija učenika predstavlja najbolju investiciju u budućnost grada“, rekao je Rojević.

On ističe da opština iz svog budžeta finansira užine za svu decu u osnovnim školama, a subvencioniše i prevoz učenika. Ove godine se više od 300 miliona dinara ulaže u rekonstrukcije, obnove i energetsku efikasnost vrtića, osnovnih i srednjih škola u svim naseljima.

„Pre nekoliko dana u sklopu projekta unapređenja energetske efikasnosti, počela je rekonstrukcija Osnovne škole ‘Svetozar Miletić’, najveća u poslednjih 30 godina. Na celoj zgradi, od oko 6.000 kvadrata biće urađena nova fasada, stavljen nov krov, ugrađena nova stolarija, električne, telekomunikacione instalacije, rekonstruisani plafoni, a pojedine učionice biće u potpunosti rekonstruisane. Očekujemo da radovi budu gotovi za šest meseci, a do tada će svih 700 učenika nastavu pohađati u učionicama Srednje stručne škole ‘4. juli’, koja se nalazi preko puta. Uz to, uz podršku Pokrajinske vlade, biće izgrađen nov prilaz školi, to obuhvata nove trotoare i nov parking za vozila roditelja i nastavnika. Na taj način bezbednost učenika biće podignuta na najviši nivo. U sklopu projekta biće uređene i zelene površine na prilazu najvećoj osnovnoj školi u Vrbasu, a očekuje nas i rekonstrukcija Gimnazije ‘Žarko Zrenjanin’, kao i rekonstrukcija Osnovne škole ‘Branko Radičević’ u Ravnom Selu“, rekao je Rojević.