Srbiju na međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika predstavlja Vrbašanka Korina Glušac

Mlada Vrbašanka Korina Glušac, učenica škole engleskog jezika „Andy and Jo“, predtavljaće Srbiju na Svetskom finalu KGL takmičenja koje će se održati u Solunu od 24. do 26. septembra.

Svetsko finale KGL takmičenja za 2020. godine se nije održalo prošle godine zbog pandemije. Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati i učenica škole engleskog jezika „Andy and Jo“ iz Vrbasa, Korina Glušac koja je 2020. bila prva u zemlji u kategoriji šestog razreda osnovih škola. Osim nje, u Solun putuje još tri učenika iz naše zemlje. Korina se raduje susretu sa vršnjacima iz raznih zemalja.

„Jako sam srećna i zahvalna što sam dobila priliku da putujem van granica Srbije da bih pokazala svoje znanje. Mnogo mi znači to što ću upoznati ljude sa svih strana sveta i videti kakve su stvari u drugim zemljama, a i to što ću imati priliku da komuniciram sa ljudima na jeziku koji već godinama pokušavam da usavršim. Engleski jezik sam počela da učim kada sam imala šest godina. Moram priznati da sam imala svoje uspone i padove, ali nikada nisam, a i neću odustati od njega jer je on jezik bez kog pola sveta ne bi umelo da komunicira sa ljudima izvan svoje zemlje“, kaže Korina.

Ove godine Korina Glušac učenica je osmog razreda i ponosni vlasnik B2 Cambridge diplome, sa rezultatom koji je demonstrirao znanje C1 nivoa znanja engleskog jezika. Inače, KGL Contest je međunarodno takmičenje iz engleskog jezika za učenike do 18 godina starosti koji engleski uče kao strani jezik. Testovi su veoma slični međunarodnim standardizovanim testovima, a zasnivaju se na onome što učenici rade u učionici, a ne na nekom određenom programu nastave engleskog jezika. Moguće je takmičiti se od nivoa pre-A1 do C1, i svi nivoi su u skladu sa opisima nivoa u Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (CEFR).

„KGL Contest je međunarodno takmičenje iz engleskog jezika na kome od 2019. godine učestvuju i učenici iz naše zemlje. Zvanični partner ovog takmičenja za Srbiju je „Cyclo Projekt“ iz Jagodine. Svetsko finale je 2019.godine održano u našoj zemlji, u Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope te godine. Tada je pobednik bio Aleksa Sotirov, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda. Ovo takmičenje je za relativno kratko vreme uspelo da privuče pažnju učenika i nastavnika naših škola, a jedna od institucija koja je značajno doprinela njegovom promovisanju je škola jezika „Andy and Jo“ iz Vrbasa. Zahvaljujući izuzetnom entuzijazmu i predanom radu nastavnika i vlasnice ove škole Gordane Perović, veliki broj učenika ove škole učestvovao je na takmičenju 2020. godine i ostvario jako dobre rezultate. Tako je Korina Glušac iz Vrbasa, jedna od četvoro srpskih finalista, osvojila prvo mesto u svojoj kategoriji na nacionalnom nivou, čime se plasirala na Svetsko finale, koje će zbog situacije sa pandemijom biti održano tek ove godine, u Solunu, od 24 do. 26. septembra. U ime „Cyclo Projekta“, zahvaljujemo se školi na dosadašnjoj saradnji i posvećenosti obrazovanju. Svim našim takmičarima na Svetskom finalu želimo puno uspeha i mnoštvo lepih uspomena nakon druženja sa vršnjacima iz drugih zemalja“, istakla je Aleksandra Sekulić, Cyclo Projekt, zvanični KGL partner za Srbiju.

Među najboljima u svetu

Na poslednjem takmičenju učestvovalo je oko 1.000 učesnika iz preko 80 škola iz 39 mesta u Srbiji. Njima se priključila i škola engleskog jezika iz Vrbasa „Andy and Jo“ sa 42 kandidata. Osim Korine, učenici ove škole engleskog jezika iz Vrbasa, posebno su pohvaljeni, i to: Stefan Glođović i Tijana Varga, čiji su rezultati bili među 5% najboljih u svetu, kao i Boris Janjić, Mijat Glušac, Matija Striber i Pavle Vasiljević sa rezultatima među 10% najboljih.