Hor “Bački pevači” deo manifestacije “Mokranjčevi dani”

Vrbaski Hor “Bački pevači“ bio je deo manifestacije „Mokranjčevi dani“ koja je održana proteklog vikenda u Negotinu. Ovo je bio 55. Festival koji se održava u čast Stevana Stojanovića Mokranjca, utemeljivača horske muzike u Srbiji. Muzički festival „Mokranjčevi dani“, najstariji je srpski festival te vrste muzike, te je neizmerna čest i privilegija bila učestvovati na njemu, istakla je Jelena Aleksić, dirigentkinja Hora „Bački pevači“.

„Učestvovali smo na najprestižnijem horskom festivalu u Negotinu i osvojili plaketu. Za nas je veliki uspeh što smo se uopšte pojavili na ovom natpevavanju horova, jer su pored nas učestvovala samo tri hora iz cele zemlje. Zadovoljni smo nastupom i radujemo se novim pripremama za neke buduće događaje”, rekla je Jelena Aleksić.

Na repertoaru vrbaskog hora su bila dva dela od Stevana Stojanovića Mokranjca -Tebe pojem i VI rukovet koju je sjajno poneo solista Jovan Kupusović, a njega je publika mogla da čuje i u kompoziciji „Goce”, Todora Skalovskog, gde je solirao zajedno sa sopranistkinjom Tanjom Vujičić. Od svih kompozicija, izdvojila se kompozicija Con El Vito od Manuela Masotija Litla, koja je i postavljena na internet stranici Mokranjčevi dani.

„Naredni dan, nakon natpevavanja je takođe bio uspešan za nas, jer smo imali revijalni nastup u centru Negotina, gde je publika gromoglasnim aplauzom pozdravila izvođenje pesme „Devojko mala“. Neki su i zapevali sa nama. Odlazak na ovaj festival nam je značio naročito zbog članova omladinskog hora, jer je nekima ovo bilo prvo takmičenje. Organizatori kao i članovi žirija su nam čestitali i pohvalili naš trud, znajući sa kakvim problemima se susreću današnji horovi zbog trenutne epidemiološke situacije”, naglasila je Aleksić.