Festival poezije mladih od 21. do 25. septembra

Festival poezije mladih u Vrbasu, najznačajnija poetska manifestacija u regionu, održaće se i ove godine u septembru zbog pandemije korona virusa, od 21. do 25. septembra. Prema rečima sekretara Branislava Zubovića, Festival koji ove godine proslavlja 53. rođendan, okupiće pesnike, književne kritičare, muzičare i pobednike 51. i 52. manafestacije koji će na ovogodišnjem susretu najboljih mladih pesnika imati i promocije svojih knjiga.

„Festival počinje u utorak, stalnim programom ‘Izlet u prozu’. Biće predstavljen književni opus Vladimira Pištala, književnika i upravnika Narodne biblioteke Srbije. O njegovom stvaralaštvu govoriće Mileta Aćimović Ivkov i Nenad Šaponja. U muzičkom delu programa nastupiće hor ‘Sv. Serafim Sarovski’. U sredu, u programu ‘Portret pesnika’ svoje stihove govoriće Blagoje Baković. U četvrtak, na pesničkoj večeri gostiju Festivala poezije mladih svoje će stihove govoriti Miloš Janković, Dragica Stojanović, Snežana Nikolić, David Kecman Dako, Zoran Đerić i drugi, uz muzičku pratnju Nemanje Nešića, kantautora iz Novog Sada.

U petak, publici će biti predstavljene knjige dve pobednice Festivala poezije mladih, 51. na kome je pobedila Amina Hrnčić, i 52. na kome je pobedila Anđela Pendić. O njihovim knjigama poezije govoriće Snežana Nikolić i Goran Labudović Šarlo. Poslednjeg dana Festivala, u subotu, publika će imati prilike da prisustvuje promociji novih knjiga vrbaskih pesnika Aleksandra Semakina i Borislava Gvozdenovića, o njihovim knjigama govoriće Milica Milenković. Završno veče 53. Festivala poezije mladih po tradiciji biće održano u sali bioskopa ‘Jugoslavija’ na kome će nastupiti deset mladih pesnika, finalista ovogodišnjeg festivala, nakon čega će žiri na čijem je čelu Pero Zubac, proglasiti laureata, i dodeliti drugu, treći i nagradu ‘Stanko Simićević’. U muzičkom delu programa publici u Vrbasu predstaviće se Ana Stanić“, saopštio je Branislav Zubović, sekretar FPM.