Dodeljene nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“

Osamnaest privrednih i društvenih predstavnika i stvaralaca sa teritorije AP Vojvodine, koji su svojim zalaganjem u nauci, kulturi, obrazovanju, preduzetništvu i informisanju doprineli razvoju zajednice, dobilo je ovogodišnju nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“. Dodela nagrada upriličena je u rektoratu Novosadskog univerziteta.

Među laureatima našle su se i dve osobe iz opštine Vrbas; Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla lica i saradnju sa Srbima u regionu, koji je nagrađen za dobročinstvo i brigu o izbeglim licima, i Ljubinka Nedović, glavna i odgovorna urednica regionalnog lista Bačka pres, koja je nagrađena za unapređenje i razvoj lokalnih medija.

Odluku o dobitnicima plakete i zlatnika sa likom Miše Anastasijevića, koji je umetničko delo akademskog vajara iz Beograda, Ljubiše Mančića, doneo je višečlani žiri kojim je predsedavao prof. dr Radovan Pejanović. „Teške su ove godine, posebno ove zadnje dve, ali odolevamo i uspevamo da održimo ovo. Misija ove nagrade jeste da afirmiše sve one stvaraoce koji daju doprinos našoj ekonomiji, našoj umetnosti i književnosti“, rekao je prof. dr Radovan Pejanović, predsednik žirija nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“.

Veliki srpski trgovac i dobrotvor iz 19. veka, dunavski kapetan Miša Anastasijević, ostavio je patriotske poduhvate u zavet budućim generacijama, što treba da bude zvezda vodilja, kako ovogodišnjim, tako i pređašnjim laureatima, istakao je stručni žiri.