Dan polja strnih žita i zaštite bilja u organizaciji PSSS Vrbas

Poljoprivredna savetodavna stručna služba Vrbas organizovala je 15.juna tradicionalni Dan polja strnih žita i zaštite bilja. Na oglednoj parceli predstavljeno je 73 sorte strnih žita.Poljoprivredni proizvođači iz opština Vrbas, Srbobran, Кula i Bečej, područja koje svojim angažovanjem i radom pokriva PSSS Vrbas, imali su priliku da se upoznaju sa rezultatima mikro i makro ogleda strnih žita, kao i ogleda iz oblasti zaštite bilja. “U ogledima smo imali čak 73 sorte strnih žita – 18 sorti ozimog ječma i 55 sorti ozime pšenice iz ukupno 14 semenskih kompanija. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Vrbas ove godine očekuje nešto veće prinose, a pred nama je cilj da oni u sledećoj godini budu unapređeni i još bolji. Raduje nas veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača i saradnja koju negujemo sa njima, ona je dokaz da žele da proizvode po najsavremenijim metodama kako bi imali najbolje rezultate u svom poslu”, rekao je Ognjen Vasiljević, direktor PSSS Vrbas.

Na području koje pokriva PSSS Vrbas, prošle godine zasnovano 29.625 ha ozime pšenice, 3.700 ha ozimog ječma, a sve su ostalo manje površine triticale, raži i ovas. “To je nešto veća površina u odnosu na setvu 2020/21 godine, zato što su se privredni proizvođači odlučili verovatno zbog cene koju očekuju u žetvi ove godine. Žetva koja je počela na teritoriji Kule, Sivca, od Crvenke ka Panoniji prinosi su za očekivati, jer su usevi bili nešto lošiji od opšeg useva ozimog ječma. Tu su trenutno prinosi od 3,5 do 4 t/ha, što je znatno niže u odnosu na višegodišnji prosek. Očekujem da prosek na celokupnom lokalitetu PSSS Vrbas 5- 5,5 t/ha ječma, na mestima gde su nam ogledne parcele 6 t/ha, a to je prosek od 18 sorti koje su zastupljene u ogledu. Što se tiče pšenice očekujem 7-7,5 t/ha, međutim to neće biti prosek na terenu u Vojvodini i Srbiji. Nedostatak padavima se odrazio na prinos i na kvalitet samog zrna”, kaže Vladimir Rankov, savetodavac u PSSS Vrbas.

Danu strnih žita i zaštite bilja prisustvovali su predsednici nekoliko opštiina kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i drugi gosti.