Tretiranje komaraca u opštini Vrbas od 29. juna – Upozorenje pčelarima

Nadležne službe najavile su 29. jun i 01. jul tretmane suzbijanja komaraca iz vazduha i sa zemlje na području opštine Vrbas.

„U cilju pripreme za ‘Ravno Selo Film Festival’ tretiraće se komarci sa zemlje na području ovog mesta 29. juna od 21.00 do 23.00 časa. 

U skladu sa povoljnim meteorološkim uslovima i optimalnom temperaturom za izvođenje efekasnog tretmana, suzbijanje odraslih formi komaraca iz vazduha na teritoriji opštine Vrbas biće izvedeno 01. jula, u ranim jutarnjim časovima, od 05.00 do 06.30 časova, dok će sa zemlje tretman biti izveden 01. jula u period u od 21.00 do 23.00 časa.

Iz vazduha tretiraće se zaštitne zone uz naselja, duž kanala u Kucuri i Savinom Selu, dok će se u Vrbasu tretirati zone duž Velikog Bačkog kanala, deponije, šećerane ‘Bačka’, ‘Karneksa’, PD ‘Sava Kovačević’. Tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina iz vazduha, i deltametrina sa zemlje.

Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje jedan dan“, navodi se u saopštenju.