Sinoć u Ravnom Selu završen peti Filmski festival

U četiri dana Filmskog festivala u Ravnom Selu, koji je trajao od 30. juna do 3. jula prikazano je ukupno 28 filmova u tri takmičarska programa.

Sinoć je u Ravnom Selu završen peti Filmski festival. Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film dodeljena je filmu „Velikani“ u režiji Milorada Savanovića. U istoj kategoriji dodeljeno je specijalno priznanje filmu “Animus”, rediteljke Milice Spasojević (FDU). Nagradu je primio glavni glumac filma Đorđe Galić. Nagradu u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova „Кratkih 100 minuta“ osvojio je film „Za vikend gajbi lastom” u režiji Danila Lazovića. U istoj kategoriji specijalno priznanje osvojio je film “Just a gay”, režija Shoko Hara.

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike osvojio je film “Dženga – čudna igra” u režiji Nikole Кončarevića, a nagradu je primila producentkinja Maja Popović. Gorki list nagradu za najboljeg mladog glumca osvojio je Denis Murić za ulogu Denisa Markovića u filmu “Zlatni dečko”, a nagradu je u ime glumca primio reditelj Ognjen Janković. Zlatni klip za najbolji film festivala pripao je ostvarenju “Zlatni dečko” reditelja Ognjena Jankovića. Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta pripao je francuskom reditelju Manuelu Šapiru za film “Hronika nasilja”. Gost selektor glavnog programa i ove godine bio je Dragan Jeličić, dok je za dokumentarni program bio zadužen Igor Toholj. I ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su bile kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.Dodeljene su i diplome učesnicima filmske radionice za đački film snimljen u Ravnom Selu. Na festivalu je održana i svetska premijera domaćeg filma “Dženga – čudna igra” Nikole Končarevića.