Crteži Lene i Mašana na bilbordu u Buenos Airesu

Učenici škole engleskog jezika ’Andy and Jo’ Lena Rašković i Mašan Radojević autori su dva likovna rada koji će od ponedeljka 14. novembra sedam dana krasiti bilbord u Buenos Airesu, prestonici Argentine, u okviru Svetske izložbe. Oni su zajedno sa osamdeset četiri učenika škole pre dve godine učestvovali u međunarodnom projektu nevladine organizacije Write Unite iz Velike Britanije koji je za cilj imao da predstavi dečiju viziju naše budućnosti, kroz likovne i literarne radove.

Svi radovi su prošle godine objavljeni u publikaciji ’Visions of the future’ a u projektu su učestvovala deca iz svih krajeva sveta. Za Svetsku izložbu izabrana su 32 rada i oni će se naći na posterima, bilbordima, autobuskim stajalištima i ulicama Londona, Bankoka, Buenos Airesa, Los Anđelesa, Najrobija, Pariza, Singapura, Sidneja i Vašingtona i poklapa se sa obeležavanjem Svetkog dana deteta 20. novembra.

Organizacija Write Unite napravila je i virtuelnu galeriju koja sadrži radove stotinu finalista, među kojima su crteži i sastavi naših učenika Anđele Konjević, Anete Andrijašević, Dušana Švedića, Jovana Čabarkape, Luke Šarčeva, Anje Krstić, Simeona Milovića, Andreja Mišovićai Relje Micića.

U dosadašnja tri projekta ove organizacije učestvovalo je preko 2.700 dece iz 35 zemalja sveta, a cilj im je da se glas mladih o svetu u kom živimo čuje i uzme obzir. Teme pokrivene u ovom projektu uključuju i neka od ozbiljnih problema današnjice – problem globalnog zagrevanja i klimatskih promena, nejednakost žena u društvu, zdravlje, kao i svakodnevnih dečijih želja, nadanja i očekivanja.

Po rečima organizatora projekta, „sada je samo potrebno da oni koji odlučuju sednu i dobro poslušaju šta ova deca imaju da im kažu“.