Akcije odnošenja PET ambalaže i biljnog otpada

Poslednja subota u novembru rezervisana je za odnošenje PET ambalaže, a prva u decembru za biljni otpad iz vrbaskih domaćinstava. Akcije će obaviti radnici PJ „Čistoća“ JKP „Komunalac“.

U subotu, 26. novembra, sugrađani treba da iznesu providnu plastiku spakovanu u žute tipizirne vreće najkasnije do sedam sati ujutru, jer tada ekipe JKP-a izlaze na teren.

Pravilo je isto, podsećaju u „Čistoći“ – za svaki napunjeni džak plastikom, domaćinstvo dobija isto toliko praznih vreća kako bi se pripremili za sledeću akciju.

Ukoliko sugrađani nisu dobili tipizirane vreće za PET, mogu ih besplatno nabaviti na šalteru u upravnoj zgradi JKP-a ili u poslovnim prostorijama „Čistoće“.

Prve subote u decembru, 03.12, biće sprovedena jesenja akcija obdnošenja biljnog otpada, odnosno, lišća i sitnijeg baštenskog otpada.

„Ovu vrstu otpada potrebno je povezati u snopove ili ga spakovati u kutije. Može se upakovati i u jače džakove, najbolje u zelene tipizirane vreće da bi radnici lakše i efikasnije obavili svoj posao“, kažu u „Čistoći“.

Određeni procenat domaćinstava lišće i biljne ostatke koristi za kompost, dok se sa gradskih ulica zbog spore razgradnje lisne mase i opasnosti od zapušavanja šahti i oluka, ono uklanja.