Na Dan Biblioteke dodeljena Nagrada „Nebojša Devetak“

Javna biblioteka „Danilo Kiš“ obeležila je danas 22. februar – Dan ustanove i dan kada je rođen veliki književnik čije ime nosi već 32 godine. Ovom prilikom, tradicionalno je dodeljena književna nagrada „Nebojša Devetak“, za najbolji prilog u književnom časopisu „Trag“, kao i nagrade najboljim čitaocima. Žiri u sastavu Saša Radojčić, predsednik, Đorđo Sladoje i Branislav Zubović, članovi, doneo je odluku da se nagrada dodeli pesniku Andriji Raduloviću, za poeziju objavljenu u dvobroju 67–68.

Javna biblioteka „Danilo Kiš“ i ove godine uručila je nagrade najvernijim čitaocima, i to: Ljiljani Černak, Emi Đurici, Stefanu Kneževiću, Ivoni Davidović, Petri Božić, Vasiliji Kirti i Dušanki Radovanov.

U delu programa stihove su govorili pesnici iz Vrbasa Miroslav Aleksić i Blagoje Baković, kao i pesnik Igor Mirović koji je kazivao pesme iz svoje četvrte knjige poezije „Svetlo u svetioniku“.

Javna biblioteka „Danilo Kiš“ raspolaže fondom većim od 100.000 knjiga. Ima više od 3.500 aktivnih članova – korisnika. Samo u prošloj godini oni su pozajmili više od 50.000 naslova. Ustanova se bavi i izdavačkom delatnošću. Intenzivno objavljuje knjige brojnih autora, a već deceniju i po i časopis za književnost, umetnost i kulturu „Trag“. Petu godinu za redom dodeljuje i nagradu „Nebojša Devetak“ za nabolji prilog objavljen u časopisu. Nagrada je ustanovljena u spomen na urednika lista, pesnika i radnika Biblioteke.