Pri kraju zamena dotrajale ograde na Gradskom groblju u Vrbasu

Privodi se kraju zamena dotrajale ograde na Gradskom groblju u Vrbasu, a tokom naredne godine, betonski zid oko celog groblja biće u potpunosti obnovljen. U toku je izgradnja dela ograde na potezu od glavnog ulaza do male kapije, a kako navode iz JKP „Komunalac“, kada se ovaj potez završi, ostaje da se zameni i deo od male kapije do benzinske pumpe.

„Pre tri godine odlučili smo da se upustimo u poslove koji nisu rađeni 50 godina. Tada smo počeli s rušenjem betonskog zida koji štiti spomenike. Kada se svi radovi završe, groblje će dobiti jednu novu dimenziju. To nisu mali poslovi ako uzmemo u obzir da se groblje prostire na 10 hektara i da se na ovom prostoru nalazi nekoliko desetina hiljada spomenika, odnosno, sahranjenih predaka“, rekao je Miljan Vujović, šef „Kapele“ u JKP „Komunalac“, i dodaje da su groblja svojevrsna lična karta gradova i opština u kojima se nalaze. Ona su, ističe Vujović, svedoci istorije i čuvari uspomena.

Pored redovnih aktivnosti, tačnije, usluga sahranjivanja, zaposleni na Gradskom groblju bili su angažovani i na izgradnji, odnosno, proširenju poslovnog prostora, kao i magacina. Urađena je i krovna hidroizolacija na kapeli, a izvedeni su i limarski radovi. Postavljena je i nova bandera za diskretnu rasvetu. Sledeća na listi za rekonstrukciju je kuhinja koja se nalazi pored kapela. Plan je da kapele dobiju podno grejanje, kao i novu PVC stolariju. Biće postavljene i nove česme u delovima gde nedostaju. Većini radova prethodilo je uklanjanje rastinja i starih stabala koja su pretila da oštete spomenike, posebno uoči nezapamćenog julskog nevremena.

„Uklonili smo dva oraha, tri breze, topole i još bolesnog drveća starog po 100 godina, kao i nagnute delove zida i time predupredili štetu, jer da to nismo uradili, u nevremnu koje nas je nedavno zadesilo, imali bismo zagarantovana oštećenja spomenika. Zato apelujemo na sugrađane, na srodnike pokojnika da ne sade drveće na svoju ruku u blizini nadgrobnih spomenika“, ističe Vujović. Umesto starih, zasađena su nova stabla, a na ulaznom platou posađeno je 500 ruža. U parkovskom delu planira se sadnja još novih sadnica stabala, žbunja i cvetnica.