„Budi hrabra, pregledaj se” 24. i 25. septembra u Zmajevu i Vrbasu

Opština Vrbas i Udruženje „Žena uz ženu” obeležiće velikom akcijom besplatnih pregleda Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. U okviru kampanje „Budi hrabra, pregledaj se”, za nedelju, 24. septembar u Zmajevu, i ponedeljak, 25. septembar u Vrbasu, zakazani su besplatni ultrazvučni pregledi za devojke i žene iz opštine Vrbas.

Karavan podrazumeva dostupnost besplatnih ultrazvučnih pregleda u posebno kreiranoj pokretnoj dijagnostičkoj kabini, opremljenoj ultrazvučnim aparatom i svom neophodnom opremom za dijagnostičke preglede kojom rukovodi eminentni radiolog. Važnost kampanje „Budi hrabra, pregledaj se” ogleda se kroz veliki broj pregledanih žena (6.000) koje su pregledane u više od 70 gradova širom Srbije. Pored pregleda, u toku karavana, sprovodi se i stručno anketiranje žena sa pitanjima važnim za dalji rad na prevenciji i očuvanju zdravlja žena, nakon čega se dobijeni odgovori obrađuju sa ciljem da se dobije statistika o redovnim i neredovnim pregledima kod žena iz grada koji je karavan u tom času posetio. Besplatni ultrazvučni pregledi namenjeni su devojkama, mladim ženama i ženama do 50 godina starosti, dok su ograničeni za dojilje, trudnice i žene preko 50 godina starosti (za žene preko 50 godina obavezni su mamografski pregledi).

Pregledi u Zmajevu vršiće se u dvorištu Mesne zajednice, a u Vrbasu na Trgu Nikole Pašića. Sve zanteresovane devojke i žene treba da se prijave na brojeve telefona 063.571.041 ili 064.805.3015.