Izdavanje pretplatnih godišnjih parking karata za 2024. godinu

Zahteve za izdavanje stanarskih i ostalih pretplatnih godišnjih parking karata (ili za period kraći od 12 meseci) za 2024. godinu, građani će moći da podnseu na šalteru JKP „Komunalac” od 16. oktobra do 15. decembra tekuće godine, saopšteno je danas iz komunalnog preduzeća. Podnosioci zahteva treba da prilože kopiju lične karte i saobraćajne dozvole.

„Zahtevi za pretplatne stanarske karte i pretplatne parking karte za neograničeno parkiranje u plavoj, odnosno, žutoj zoni za period od mesec dana, mogu se podnositi do 25. dana u mesecu za naredni mesec. Građani mogu da podnesu zahtev i posle tog datuma, ali će plaćati punu cenu karte za naznačeni period.

Prilikom podnošenja zahteva za stanarske parking karte za narednu godinu, važiće nova pravila. Adresa iz lične karte mora se slagati sa adresom prebivališta. Ukoliko te dve adrese nisu iste, korisnik parkinga biće u obavezi da priloži i potvrdu o prebivalištu iz Policijske stanice Vrbas, odnosno, da promeni podatke o prebivalištu. JKP ‘Komunalac’ neće priznavati potvrde upravnika stambenih zajednica, niti ugovore o zakupu stana. Neće se priznavati ni ovlašćenja za vozila, odnosno, punomoćje.

Dakle, pravo na stanarsku parking kartu ostvariće fizička lica koja u ličnoj karti imaju prijavljeno prebivalište u ulici u kojoj JKP ‘Komunalac’ vrši naplatu, za vozilo u ličnoj svojini. Stanarska karta važiće na parkiralištima u okviru definisanog ‘stanarskog bloka’ u kojem korisnik ima prebivalište.

Prilikom parkiranja na drugoj lokaciji, korisnik stanarske karte, trebaće da plati parking slanjem SMS-a ili kupovinom parking karte na kiosku.

Cene parkiranja putničkih, odnosno, lakih teretnih vozila na javnim parkiralištima za narednu godinu ostaju iste.

Zahtevi za pretplatne parking karte podnose se na šalteru JKP ‘Komunalac’ na adresi Save Kovačevića 87, dok se usluga parkiranja za period od najmanje jednog do nekoliko sati, može izvršiti slanjem SMS-a na broj 8301 za sat vremena parkiranja u žutoj zoni, 8302 u plavoj zoni, i 8303 za dnevnu kartu u plavoj zoni. Vozači koji ne koriste SMS poruke, plaćanje parkinga mogu obaviti kupovinom dnevne parking karte na kisoku ‘Mini market ZG’ na Autobuskoj stanici u Vrbasu. Kupac parking karte dužan je da istu stavi na vidno mesto na šoferšajbni.

U slučaju bilo kakvih nedoumica u vezi s plaćanjem, odnosno, uslugom parkiranja, dostupan je broj telefona 021.703.462. Komunikacija s operaterima moguća je i putem servisa Viber na broj telefona 064.847.4331.

Vozači koji su na svom vozilu zatekli posebnu parking kartu, odnosno, kaznu jer nisu platili uslugu parkiranja, prilikom uplate obavezno treba da popune polje ‘poziv na broj’, jer ih u suprotnom sistem neće prepoznati i vodiće se kao da nisu platili kaznu.

Podsećamo, na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Odluke o komunalnim delatnostima i Statuta opštine Vrbas, Skupština opštine Vrbas, u junu prošle godine, donela je Odluku o javnim parkiralištima (Službeni list opštine Vrbas 14/2022 i 21/2022). Na osnovu Člana 5. ove Odluke, obavljanje delatnosti upravljanja parkiralištima na području vrbaske opštine povereno je JKP ‘Komunalac’ Vrbas, navodi se u saopštenju.