Ovogodišnji laureat Nagrade „Nebojša Devetak“ Danilo Jokanović

Žiri književne nagrade „Nebojša Devetak“, koju tradicionalno dodeljuje Javna biblioteka „Danilo Kiš“, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji laureat prestižnog priznanja bude Danilo Jokanović, pesnik iz Beograda, i to za poeziju objavljenu u 72. broju časopisa Trag. Odluku je doneo tročlani žiri u sastavu Đorđo Sladoje, Branislav Zubović i Saša Radojčić (predsednik).

„Danilo Jokanović, prisutan na književnoj sceni već pola veka, pripada onoj grupi tipičnih liričara, za koje je poezija glas usamljenog, osetljivog Ja, koje svedoči o svom odnosu prema svetu i drugim ljudima. Samo po sebi se razume da u tom odnosu ima i tamnih mesta i nesporazuma – i upravo takve situacije postaju inicijalni momenat Jokanovićeve pesme. On ih registruje, najčešće sa setom, bez ambicije da ih preokrene. U lepoj pesmi ‘Pismo’, taj osnovni stav se izražava sledećim rečima:

‘i sve što sam ikad pisao
svelo se na dva-tri retka
ili je izgubilo smisao
a kasno je – ispočetka’

Danilo Jokanović je pesnik koji ne troši mnogo reči da izrazi glavnu misao ili osećanje svoje pesme. Ekonomičan u izrazu, ali pri tome ne stegnut niti škrt, on rado piše pesme od svega nekoliko stihova. Te minijature često čitave stanu u jednu pesničku sliku, kao što je to slučaj u pesmi ‘U krug’, koja ima svega četiri stiha:

‘Kad mi je prošao vek
onda sam shvatio tek
da put nije bio dug
već da sam išao u krug.’

Kristalno jasan iskaz ovog pesnika, udružen sa sklonošću ka vezanom stihu, čini njegovu poeziju čitljivom i otvorenom, a preciznost i jednostavnost u izrazu osvajaju čitaoca nepretencioznom svežinom. Odlučujući se za čistu liriku Danila Jokanovića, žiri veruje da nagrada ‘Nebojša Devetak’ ide u prave ruke, kao i da nagrađena poezija svedoči o mogućnosti pesničkog jezika da i danas, posle toliko mnogo iskustava sa formalnim eksperimentima i hotimičnim zatamnjivanjem značenja, peva kao na izvoru, jednostavno i prirodno“, navedeno je u obrazloženju žirija, koje su potpisali Đorđo Sladoje, Branislav Zubović i Saša Radojčić.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Nebojša Devetak“ su: Milutin Ž. Pavlov, 2018. godine, Veroljub Vukašinović, 2019, Ivan Lalović, 2020, Mirko Demić, 2021, i Andrija Radulović, 2022. godine.